Belföld

Jeszenszky Géza is aláírta a Momentum népszavazási kezdeményezését

A volt külügyminiszter szerint azért volt a rendszerváltás, hogy ne az emberek feje felett döntsenek. Jeszenszkynek arra is van egy nagy ötlete, mi legyen a korrupciómentes olimpiarendezés garanciája.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere, volt amerikai és norvég nagykövet is aláírta a Nolimpia ívét, magyarán ő is népszavazást szeretne a budapesti olimpiarendezésről.  Jeszenszky a 24.hu-nak azt mondta, nagy sportbarát, visszaemlékezett a magyar sportolók számára legeredményesebb olimpiára, az 1952-es helsinkire is, amit 11 évesen izgult végig. Most jön azonban a de:

Jeszenszky azt akarja, hogy “a magyar lakosság döntse el, hogy alkalmasnak látja-e az időpontot és körülményeket” a rendezésre.

Megkérdeztük, volt-e más oka is az aláírásra, erre azt mondta: a népszavazás korábbi akadályoztatása, az, hogy nem engedték eddig szavazni az embereket az olimpiai pályázatról. Márpedig, ahogy fogalmazott,

a demokrácia alapja a részvétel, hogy ne döntsenek a fejünk felett, ezért volt a rendszerváltás.

Jeszenszky egyébként két napja írta alá a népszavazási ívet a Ferenciek terén. Hozzátette, ha lesz népszavazás, akkor elmegy majd szavazni, ugyanis minden választáson részt vesz. A cél, hogy az emberek legyenek tájékozottak, és legyenek garanciák arra, hogy a pénz jó helyen lesz felhasználva.

Gondnak nevezte meg, hogy még a kevésbé korrupt Japánban is elszaladtak az olimpia rendezésének költségei, de itt van rossz példának a hazai rendezésű vizes világbajnokság is, aminek többszörösére szálltak el a költségei. Egy népszavazás szavatolhatná, hogy ne olyanok zsebébe vándoroljon a pénz, akik nem szolgáltak rá – mondta Jeszenszky, ám abba nem akart belemenni, igennel vagy nemmel szavazna-e, szerinte ezt korai eldönteni.

Felvetette, hogy a rendezőség feleljen a saját vagyonával az olimpiáért, ez elég garancia lenne a korrupció elkerülésére.

Aztán ha meglesz a garancia, majd eldönti, hogyan voksoljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik