Belföld

A Bethesda igazgatója szerint az abortuszt majd a területileg illetékes kórházban elvégzik

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a Bethesda Gyermekkórház és a Magyar Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárd forintot kap új osztályok létrehozására, cserébe vállalták, hogy az intézményekben nem végeznek terhességmegszakítást, és hálapénz sem lesz.

A Bethesda Kórház vezetője, Velkey György közleményében azt írta, közel 6,5 milliárdból építenek egy új épületszárnyat, fejlesztik a sürgősségi ellátást és létrehoznak egy önálló gyermekpszichiátriai osztályt – írja a hvg.hu.

Velkey szerint széleskörű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnének megfelelni, amikor a támogatással meghonosítják a szülészeti ellátást.

Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmasrend Kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon

– mondta.

A kórházigazgató tervei szerint két év múlva induló osztályukon nem végeznek majd abortuszt.

Utóbbiakat a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik