Belföld

Példátlan összefogás: egy osztrák mérnök tervezi újjá a leégett állatmenhelyet

Műtő, orvosi szoba, hatalmas raktárhelyiség és ultramodern, az osztrák előírásoknak megfelelő, két kijáratos kenelek lesznek a leégett kiskunlacházai menhely újjáépített épületében. Az emberek összefogása példátlan, több mint ötmillió forintot és megszámlálhatatlan tárgyi adományt kaptak és kapnak azóta is magánszemélyektől, cégektől, sőt az egyik kórház intenzív osztálya is gyűjtött pénzt a szerencsétlenül járt Ebsegély Alapítványnak. 

Január közepén az esti órákban gyulladt ki a kiskunlacházai állatmenhely egyik épülete. A 200-300 négyzetméteres régi istállóépületben 50 kölyökkutya lakott, ám a fa szerkezet és az állatok melegítésére használt száraz szalma miatt olyan gyorsan terjedtek a lángok, hogy csak ötöt sikerült kimenteni a tűzből.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A segítség szerencsére nagyon gyorsan és hatalmas elánnal érkezett. Az Ebsegély Alapítványért pár óra leforgása alatt összefogás indult a Facebookon. A közösséget Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa indította, aki maga is meglepődött, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sok embert mozdított meg a tragédia. A lelkesedése azóta sem hagyott alább, sőt!

Jelenleg több mint ötmillió forint van az alapítvány számláján, de emellett megszámlálhatatlan kutya és macskaeledelt kaptunk, illetve vadonatúj házakat, takarókat, játékokat, alapanyagokat az építkezéshez, emellett legutóbb 13 állatvédő szervezetnek köszönhetően kaptunk egy fém garázst, amit tárolásra is tudunk használni a Fővárosi Nagycirkusztól pedig kölcsönbe kaptunk néhány mobil kenelt az építkezés erejéig

– mondta lapunknak Picard Ancsa szóvivő.

A felajánlók között volt magánszemély, aki 3000 eurót utalt át a szervezet számára, de Ausztriából, Németországból, Belgiumból és Franciaországból is jött támogatás, anyagi természetű és tárgyi jellegű is. Váratlan segítség volt a Gazdasági Minisztérium által gyorssegélyként felajánlott egymillió forint, de az egyik legmeghatóbb és legkülönösebb felajánlás egy névtelenséget kérő magyar kórház intenzív osztályáról érkezett. Ők külön gyűjtést szerveztek az állatmenhelynek.

A legtöbben kifejezetten kérték, hogy ne áruljuk el a nevüket, mert nem ingyenreklámnak, hanem valódi segítségnek szánják az adományukat. 

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A tűzeset okairól továbbra sem lehet pontosat tudni, a vizsgálat jelenleg is tart. Az épület újjáépítésének első munkafázisa viszont elkezdődött, a napokban bontják a romokat a területen, hogy aztán felépülhessen egy ultramodern, osztrák szabványok alapján kialakított új épület. Ebben egy osztrák mérnök sietett az alapítvány segítségére, aki teljesen ingyen vállalta az épület terveinek az elkészítését.

Az osztrák állatvédelmi törvények alapján készül el az épület. Fantasztikus lesz az egész! Képzeljünk el egy hatalmas építményt, ami belül kétoldalt végig van kenelezve és minden belső kenelnek két kijárata van. Vagyis a kutyák eldönthetik, hogy a szabad levegőn akarnak-e lenni, vagy bent. Az épület végében lesz egy hatalmas raktár, ahol tudjuk majd az élelmiszereket tárolni, az utca felőli oldalra pedig egy két helyiségből álló orvosi egység is be van tervezve, az egyik rendelő, a másik egy műtő. Ez nagyon praktikus, mert így annak a három állatorvosnak, aki eddig mindig a saját rendelőjében végezte a műtéteket most lesz nálunk helye. Ez az állatoknak is jobb, mert nem kell őket betegen szállítgatni, és utána tudnak ott helyben egy külön részen lábadozni.

A segíteni vágyó cégek egyébként nemcsak a tervezésbe, hanem a kivitelezésbe is beszállnak, egy külföldi cég például szinte biztosan átvállalja az építési munkákat, és részben vagy egészben a költségeket is átvállalja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik