Belföld

Brutális videó egy haldokló hattyúról – ezt teszi a madárinfluenza

Így öl a madárinfluenza Budapesttől néhány kilométerre...

A Fióka és Madármentőket csütörtök kora délután riasztották a ráckevei Dunához. A bejelentő szerint egy hattyú horgászzsinórba akadhatott, kétségbeesetten vergődik a part közelében. Amilyen gyorsan lehetett, megszervezték a mentést, a szervezet munkatársai a helyszínre siettek.

A hattyú tényleg szívszorító módon vergődött, de nem damil miatt. A madárinfluenza végső stádiumában volt, haldoklott – mondta a 24.hu-nak Márton András, a Fióka és Madármentés vezetője. Nem tudtak bemenni a madárért, aki egyébként amúgy is menthetetlen volt…

Ez a madár nem táncol, nem vergődik, haláltusáját vívja:

Végül megfulladt

Az eddigi tapasztalatok alapján a bütykös hattyú nagyon érzékeny a vírusra, a vadmadarak közül most e faj egyedei között végzi a legnagyobb pusztítást. A szemmel látható tünetek megjelenése után a hattyúnak órái vannak hátra.

Először csak gubbaszt, fuldoklik, csőrén keresztül váladék távozik, véres lesz a széklete. A feje remegni kezd, majd előrebukik, mintha nem tudná tartani. Végül görcsös rángatózásba kezd, lábai megállíthatatlanul “tekernek”, ezt látjuk a képeken – ez a madár valójában megfulladt, nem tudta tartani a fejét, ami így víz alá bukott…A szerencsétlen madár hosszan kínlódott, az állatvédőknek, de sokszor még a hivatalból eljáró nemzeti park munkatársainak sincs megfelelő felszerelése a jeges vízből való mentésre. A madárinfluenzás hattyú menthetetlen, de így a szenvedésein sem tudnak enyhíteni.

A katasztrófavédelem segítségére van szükség

Arról nem is beszélve, hogy ha a tetem kint marad, sirályok, varjak, szarkák esznek belőle, maguk is megfertőződnek és széles körben terjesztik tovább a vírust. Márton András szerint elengedhetetlenül fontos a beteg és elhullott állatok mielőbbi begyűjtése a közterületekről, a természetből.

Ehhez pedig a járványhelyzetre való tekintettel a megfelelő felszereléssel, szakképzettséggel bíró katasztrófavédelem munkatársainak segítségére lenne szükség – emeli ki Márton András. Jelenleg ők nem mozdulnak, a különböző hivatalok emberei, a civilek mentik a madarakat, ahogy tudják.

A fenti megrázó felvétel pedig tökéletesen rávilágít: eszközeik, lehetőségeik végesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik