Belföld

Jogerős: törvénytelen volt, hogy a rendőrök hagyták a szélsőségeseket Gyöngyöspatán járőrözni

A Kúria mai ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben. A bíróság szerint azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indította a Heves Megyei Rendőrkapitányság ellen.

A TASZ saját nevében, a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

A mai jogerős Kúria ítélet rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban:

először mondta ki a Kúria közérdekű perben azt, hogy a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat.

A Kúria az ítélet indokolásában kihangsúlyozta, hogy a gyöngyöspatai szélsőséges járőrözés a cigányok elleni sorozatgyilkosság utáni legsúlyosabb rasszista cselekmény volt Magyarországon. Ez ellen a rendőrségnek nyilvánvalóan fel kellett volna lépnie.

A Kúria a jogsértés megállapításán túl el is tiltotta a rendőrséget a jövőbeni hasonló jogsértésektől, továbbá nyilvános elégtétel adására is kötelezte a rendőrséget.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik