Belföld

Bőnyi rendőrgyilkosság: „Krimináltaktikai hiba okozta”

Papp Károly országos rendőrfőkapitány  (Papp Károly országos rendőrfőkapitány )
Papp Károly országos rendőrfőkapitány  (Papp Károly országos rendőrfőkapitány )
Ezzel magyarázta az országos rendőrfőkapitány „a sajnálatos esetet”.

Papp Károly az InfoRádióban azt mondta, a Központi Nyomozó Főügyészség végzi a nyomozást az úgynevezett bőnyi rendőrgyilkosság ügyében.

Krimináltaktikai hiba okozta a sajnálatos esetet.

További érdemi részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulhatott el, de – mint korábban megírtuk – a rendőrség eddig azt az álláspontot képviselte, hogy az intézkedés előkészítése a szakmai szabályoknak megfelelően történt. Még arra a kérdésre is ezt válaszolták, hogy ki lőtt először, és hogy a halálos lövés honnan származhatott.

Magasabb bér a kiberbűnök üldözőinek

A főkapitány a műsorban arról is beszélt, hogy a tervek szerint 100 fővel növelik a kiberbűnözés elleni egység létszámát a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Megkezdték a toborzást, mert a következő évek egyik

nagy kihívása a magyar, az európai és a világ rendőrségei számára a kiberbűnözéssel szembeni hatékony és határozott fellépés.

Papp Károly a belügyminisztertől ígéretet kapott arra, hogy ennél az egységnél az átlagnál több lehet a fizetés, olyan, ami a piacihoz is közelít. A főkapitány szerint az elmúlt években a létszám emelésével és a szolgálatok megszervezésével a közrend-, és a határvédelem területén is megfelelő a rendőri jelenlét, jobbak a határon a munkakörülmények is.

Beváltak az új traffipaxok

Bár tavaly 2015-höz képest több volt a közúti baleset, de kevesebb volt a súlyos, halálos baleset, ami szerinte az új traffipaxrendszer telepítésének is köszönhető. A korábbi 36 helyett már csak 29 százalék volt novemberben a baleseti okoknál a sebességtúllépés. Megújul a térfigyelőrendszer is. Cél, hogy minőségibb felvételek készüljenek az emberek, járművek azonosításához, és korlátozottabb látási viszonyok között is megfelelő kép készüljön.

A nem megfelelő közvilágítású térségek közvilágításának megújításán is gondolkozik a rendőrség.”

Egyre többször követnek el közlekedési járműveken bűncselekményeket az utasok vagy a sofőr sérelmére, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság már arra is figyel, hogy bizonyos busz- és villamosjáratokon legyen civil ruhás rendőr.

Az altábornagy szerint az Országos Rendőr-főkapitányság hatékonyan együttműködik a Nemzeti Védelmi Szolgálattal, hogy megelőzzék szervezett bűnözői csoportok beépülését az állományba. (Az NVSZ vezetője most ismertette tavalyi eredményeiket.) A bűnügyi operatív munkában ezt ugyanolyan hangsúllyal kell kezelni a rendőri vezetőknek – tette hozzá az országos rendőrfőkapitány, aki arról is beszélt, hogy a vizes-világbajnokságon kívül más nyári sporteseményeket is kiemelten védenek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik