Belföld

Bőnyi rendőrgyilkosság: egyre több a kérdőjel

Szakértő dönti el, melyik fegyverből dördült el a halálos lövés.

106 nap telt el azóta, hogy Gy. István bőnyi házánál meghalt a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója. Mint korábban megírtuk a rendőrségi belső vizsgálat nem talált felelőst az ügyben. A Blikk úgy tudja, a Magyar Nemzeti Arcvonal egykori alapítója azt vallotta, nem ő lőtte le Pálvölgyi Pétert.

A rendőrség és az ügyészség őt gyanúsítja a nyomozó lelövésével, de a fegyverszakértőt csak most rendelték ki, noha ő percek alatt tisztázná, Gy. gépkarabélyából vagy valamelyik másik, az akcióban a rendőrök által használt Parabellumból származott-e a lövés.

A gyanúsított védője, Takács Zoltán a lapnak érdekesnek nevezte, hogy egyesített igazságügyi és orvos szakértőt, aki minden kétséget kizáróan megállapítaná, honnan jött a lövés, csak most rendelték ki. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő ezt inkább érthetetlennek tartja, hiszen a gyanúsított teljesen más fegyvert használt, mint a rendőrök.

Egy intézkedés során rengeteg előre nem kalkulálható esemény történhet, de még egy járőrt is felkészítenek ilyen helyzetre. Ettől függetlenül sajnos előfordulhat tragédia, több külföldi akció volt, ahol bajtársi tűz végzett rendőrrel.

A Blikk a rendőrségtől is megkérdezte, kiderült-e, ki lőtt először, és hogy a halálos lövés honnan származott, de csak egy közleményt kapott azzal, hogy az intézkedés előkészítése a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

Gy. István védője benyújtotta a szabadlábra helyezési indítványt. A Központi Nyomozó Főügyészség nem ért egyet a gyanúsított kiengedésével, a nyomozási bírónak azt javasolta: utasítsa el a kérvényt. Az ügyről az InfoRádióban az országos rendőrfőkapitányt is kérdezték, de ő a nyomozás érdekeire hivatkozva, semmi érdemit nem árulhatott el.

A Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéről már írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövetőről a településen mindenki tudta, hogy neonáci nézeteket vall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik