Belföld

Rendőrt hívtak az aláírásgyűjtőkre Szegeden

A biztonsági őrök nem látták őket szívesen az egyik egyetemi épület előtt.

A Kétfarkú Kutya Párt szegedi aktivistái is csatlakoztak az olimpiáról szóló népszavazás kiírásáért zajló aláírásgyűjtéshez – ők elsősorban a városban tanuló budapesti egyetemistákat próbálják megcélozni. Ennek érdekében a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központjánál állították fel aláírásgyűjtő standjukat, ami miatt rendőrt hívtak rájuk.

Az egyik aktivista, Dovalovszki András a hvg.hu-nak azt mondta: mielőtt kitelepültek, egyeztettek a rendőrséggel. A standot egy olyan részen állították fel, ahol az épület tetőszerkezete miatt nem érte őket az eső, de Dovalovszki szerint ez közforgalmú magánterületnek minősül, így a vonatkozó jogszabályok szerint itt is gyűjthetnek aláírást.

Ennek ellenére előbb az egyetemi épület egyik biztonsági őre, majd a biztonsági szolgálat vezetője kérte őket távozásra, arra hivatkozva, hogy a pultjuk elállja a vészkijáratokat. Az aktivista szerint azonban ez az indok sem állja meg a helyét, mert látták, hogy a közelükben lévő vészkijáratok mind le vannak zárva.

Ezután hívtak rájuk rendőröket, akik hosszas tanakodás után végül elmentek, mert nem volt indok elküldeni az aláírásgyűjtőket, az aláírásgyűjtés pedig folytatódott. Dovalovszki azt mondta: az egyetemnek állami intézményként kínos lehet, hogy pont előttük kampányolnak az olimpia ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik