Belföld

Vörösiszapper: abszolút hatályon kívül helyezési okot állapítottak meg

Úgynevezett abszolút hatályon kívül helyezési okból kell megismételni a vörösiszapper elsőfokú tárgyalását, mondta a Győri Ítélőtábla elnöke keddi sajtótájékoztatóján Győrben, miután a táblabíróság hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ítéletét.

Széplaki László hangsúlyozta, hogy a Veszprémi Törvényszék “komoly munkát végzett”, hosszadalmas és részletes bizonyítást folytatott le, rengeteg tanút és szakértőt hallgatott meg, az okiratokat és a bizonyítékokat a tárgyalás anyagává tette.

Az ítélet indoklásában azonban olyan hiányosságok vannak, amelyek miatt a határozat alkalmatlan a felülbírálatra. Az indoklás hiánya pedig abszolút hatályon kívül helyezési ok, mert a másodfoknak nincs mérlegelési lehetősége arra vonatkozóan, hogy az indoklás érdemben változtathat-e az ítéleten vagy sem – tette hozzá.

Széplaki László beszélt arról is, hogy a megismételt eljárásba a bíróság beemelheti a korábban lefolytatott bizonyítást, így nem kell újból beidézni a tanúkat, nem kell új szakértői vizsgálatokat sem elrendelni, ami gyorsabb eljárást tesz lehetővé.

Hétfőn hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszapper összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát. Az új eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik