Belföld

“Tehát CIGÁNY vagyok. Veszélyes vagyok az emberekre”

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 02. 06. 16:38

A hatósághoz fordultak azok a nők, akiket cigányságuk miatt vegzáltak a Gozsdu udvarban szombat este. Egyikük válaszolt megkeresésünkre, és leírta a felháborító történetet.
Korábban a témában:

Mint mi is megírtuk, rasszista botrányba keveredett a bulinegyed közepén lévő Gozsdu udvar, ahol roma embereket csak biztonsági kísérettel engedtek át szombat este, és ezt a biztonságiak vezetője is elismerte. A Facebookon hamar terjedni kezdett két beszámoló az eseményről, az egyiket Lázók Renáta írta, és így hangzik (a másikat azóta törölték):

Megkerestük őt, ő pedig válaszlevelében a barátnője által leírtakat idézte (ebben a történetben Lázók a külföldi barátnő). A beszámoló szerint Lázók épp visszatérőben volt külföldre, ezért jöttek össze búcsúztatásul iszogatni szombat este, és a szemetelő esőben épp a Holló utca felől a Madách tér felé igyekeztek.

A Holló utcáról fellépve a Gozsdu udvar irányába érkeztünk, mikor is egy biztonsági őr odalép hozzánk, hogy most itt nem mehetünk át.

Körülöttük mindenféle emberek baktattak a szórakozóhelyekre, nyüzsgött a hely, de nekik azt mondták, le van zárva az udvar. Végül három méter hosszan átkísérte őket egy őr, miközben ők nem értették a miértet. Az átkísérés végén rájuk mutatva azt mondta az őr, hogy átkísérte őket. (Az eset helyszínét alant ábrázoltuk: a bordó vonal a Gozsdu udvar, a zöld a csapat útvonala, a kék sáv pedig az átkísérés kurta helyszíne)


Végül odébbálltak, bementek egy helyre, ahol már nagyon fel volt háborodva a társaság egy része. Visszamentek ezért, hogy leteszteljék, tényleg a bőrszínűk miatt nem engedték-e át őket. És ekkor jött a sokk:

Ismét két fiatalember az egyikük közölte, hogy akkor ő átkísér minket, majd feltettük a kérdést, hogy most ez miért is van?? A válasz: Azért mert azt kaptuk utasításba, hogy CIGÁNYOKAT nem engedhetünk át!!!! Közöltem, hogy benne legalább volt annyi, hogy ezt elmondja így választ kaptunk a kiváltságos helyzetünkre.

A nő azt írta a további beszámolóban, hogy mint gyermektelen, dolgozó, harmincas, magukat eltartó, magyarul beszélő, normális ruházatú nők, ilyennek voltak kitéve azért, mert barnább a bőrük.

Tehát CIGÁNY vagyok. Ami azt jelentette, hogy veszélyes vagyok azon a 3méteren lévő közterületre és az ott közlekedő emberekre.

Odahívatták a biztonságiak vezetőjét, aki szintén roma ember volt, és maga is kijelentette, nagyon sajnálja, hisz ő is cigány, de ezt adták neki utasításba. Arra kérte őket, menjenek most tovább, legközelebb átengedik őket.

Maga Lázók a történet idézése után azt írta nekünk, hogy hétfőn az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak, hogy megszüntessék a Gozsduban ezt a rendelkezést, felkeresik az utasítás kiadóját és megkérik, ne járjon el így az arra járókkal.

Lázók szerint ők nem a Gozsduban található szórakozóhelyek ellen vannak, csak át akartak kelni az udvaron keresztben. A biztonságiakat se hibáztatják, mert ők utasítást kaptak. Az EBH-tól pedig nem akarnak semmilyen pénzbeli kártérítést. Levele ezekkel a szavakkal zárul:

Tehát CIGÁNY vagyok. Ami azt jelentette, hogy veszélyes vagyok azon a 3 méteren lévő közterületre és az ott közlekedő emberekre.

Tiltakozni fognak a Gozsduban

“Igyunk közösen egy kólát, vagy egy akár egy sört!” – ezzel a felszólítással kezdődik egy, a Facebookon terjedő tiltakozó felhívás. Össze akarják szedni a roma értelmiségi fiatalokat, hogy menjenek el együtt a Gozsduba (ismerősökkel, barátokkal) egy sörre hétfő este 8-kor. “Legyünk bátrak, és határozottak! Tiltakozzunk jelenlétünkkel, ha a belváros közepén ma, a 21. században ilyen diszkrimináció ér, érhet minket, másokat, mert valakinek kicsit barnább a bőre.” – folytatódik a felhívás. Aki akar, itt csatlakozhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.