Belföld

A menedékkérőket is fogva tartaná a magyar kormány

Kovács Zoltán hétfőn a londoni magyar nagykövetségen vázolta Magyarország azon elképzelését, miszerint a jövőben a menedékkérőket is fogva tartanák egészen addig, míg le nem zajlik az eljárásuk.

A tervet a kormányszóvivő elmondása szerint az elkövetkező hetekben bevezethetik.

Az elmúlt időszakban láttuk, hogy a menedékkérők visszaélnek a magyar és az uniós jogi keretükkel, ezért új intézkedéseket vezetünk be. Egyetlen migráns, még a menedékkérelmét benyújtók sem mozoghatnak szabadon az országban

– fogalmazott.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Kovács Zoltán arra számít, hogy Brüsszelt megrendíti majd a döntés, de csak így lehet megvédeni az EU külső határait.

Még azelőtt Németországba vagy az északi országokba mennek, mielőtt lefolytatnák a menekültkérelmi eljárásukat, a schengeni egyezmény miatt pedig máshogy nem lehet ezt a folyamatot megállítani.

Az Európai Unió irányelvei szerint az igénylőket nem lehet csak azért fogva tartani, mert nemzetközi védelmet kérnek és kizárólag kivételes esetekben szabad őket elzárni.

A kormányszóvivő kifejtette, a magyar Igazságügyi Minisztérium olyan formulát keres, ami kielégíti a brüsszeli jogi képviselőket.

Megjegyezte, a menedékkérőknek bármikor joguk van elhagyni Európát, ebben az értelemben pedig nem mondhatni, hogy fogva tartják őket.

(The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik