Belföld

Brutális jégár érkezett a Tiszán Magyarországra

Vasárnap délután írtunk róla, hogy Ukrajnában, Felső-Tisza egyik mellékfolyójánál videóra vették, ahogy a semmiből megindul meg egy mindent elsöprő durva jégzajlás.

Azóta ráakadtunk egy újabb felvételre a Három Határ Hírei nevű Facebook-oldalon, amelyen a leírás szerint az látható, hogy a jégár már a Tisza magyarországi szakaszán hömpölyög. Az alábbi videó vasárnap a keleti határnál fekvő Lónya mellett készült a folyóparton.

A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a változékony idő, és a helyenként számottevő csapadék és a hóolvadás következtében elsősorban a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani. A II. fok megközelítése sem zárható ki, illetve a mellékfolyókon is jelentős árhullámok vonulnak – írják.

Hozzáteszik, hogy mind a Tisza, mind a mellékfolyói esetében figyelembe kell venni, hogy

a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása és esetleges újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan akár jelentős vízszint emelkedésekhez illetve csökkenésekhez vezethet.

Már szombaton is filmre vették a jégzajlást. Ez a másik videó Vásárosnaménynál készült a II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik