Belföld

Fazekas miniszter lemondásra szólítja fel a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjét

Piros László nekiment az Erdélyi Pálinka Lovagrendnek, a miniszter szerint ezzel méltatlanná vált tisztségére.

Kiakadt a földművelésügyi miniszter a Magyar Pálinka Lovagrend nagymesterére, Fazekas Sándor lemondásra szólítja fel Piros Lászlót.

A minisztérium közlése szerint, míg az agrártárca keresi a megoldást arra, hogyan terjesszék ki Erdélyre a pálinka névhasználatát, addig Piros László névbitorlónak nevezte és feljelentéssel fenyegette az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy a délvidéki névhasználókkal szemben is fellép, ha Szerbia is EU-taggá válik.

A minisztérium szerint ez „rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc”, és Piros ezzel érdemtelenné vált a pálinka szakmai képviseletére. Fazekas rámutatott: „Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt”, a kormány viszont folytatja a „határokon átívelő nemzetegyesítés programját”, és „segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is”.

A tárca korábban azt közölte: a pálinka névhasználat kiterjesztéséről a kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik