Belföld

Az olimpiaellenesség rázhatja gatyába Orbán Viktor ellenzékét

A Financial Times budapesti tudósítója, Andrew Byrne írt összegzést a lapba a budapesti olimpia körüli közéleti helyzetről. A cikkben emlékeztet, hogy Orbán Viktor már a pályázat bejelentésekor arról beszélt, hogy ez nem politikai kérdés, az efféle csörték nem valók a stadionokba. Pedig éppen a politikai vetület ad, ami lendületet adhat az ellenzéknek Andrew Byrne szerint. Hozzáteszi: Hamburg és Róma is a helyi ellenálás miatt vonta vissza pályázatát.

A szerző beszámol a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtéséről valamit a szervezet azon tervéről, hogy az olimpiaellenesség lendületét kihasználva ellenzéki pártot alapítsanak. Megemlíti a Medián szerdai közvéleménykutatását, amely szerint  a magyarok 68 százaléka ellenzi a játékok megszervezését, a budapestiek 54 százaléka pedig a pályázat visszavonása mellett áll.

Korrupció, aláárazás

Az elégedetlenség és a kétségek kapcsán felidézi a  Transparency International által  elkészítette éves korrupciós világranglistát, amelyen Magyarország 2016-ban, hét helyet zuhanva, a világ 57. legkorruptabb országává vált.

Szóba hozza a PriceWaterHouseCoopers hatástanulmányát, is, amely realisztikusnak nevezte a kormányzati elképzelést, miszerint 2,7 milliárd dollárból megrendezhető az olimpia. Victor Matheson amerikai olimpiaszervezés-szakértő szerint azonban ez nevetséges, örögország csak a játékok biztosítására 1,6 milliárd dollárt költött. A szekember 2800 milliárd forintos, a teljes magyar GDP 8 százalékát kitevő költségvetést tart reálisnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik