Belföld

Putyin azért érkezik Magyarországra, hogy egyértelmű kiállást kapjon Orbántól

Hosszú cikket közölt a Politico Orbán és Putyin mai találkozójáról, a címe: miért van szüksége Putyinnak Orbánra. A lap megemlékezik arról, hogy Oroszország első embere már többször találkozott a magyar miniszterelnökkel, ez a látogatása mégis különleges lesz. A lap szerint Putyin egy euroszkeptikus vezetőt látogat meg, aki jól tud “játszani” az európai színpadon, így az orosz miniszterelnök azt várja Orbántól, hogy segíteni tudja országát a bevezetett uniós szankciók terén.

Az elmúlt két évben Orbán fontosabb lett Oroszország számára. Ráadásul a magyar miniszterelnök alternatívát mutatott a bevándorlás kérdésében az EU liberális nézeteivel szemben.

– írja a Politico.

A Kreml urának hivatalos látogatása nem csak politikai értelemben fontos, szimbolikus is. A lap szerint Budapest az egyik olyan város, ahol Putyin otthon érzi magát, és az ország vezetőjével hasonló a világnézete.

A hivatalos indoklás szerint a paksi bővítés lesz a találkozó témája, de a Politico úgy látja,

az orosz elnök azért érkezik Magyarországra, hogy egyértelmű kiállást kapjon Orbántól: ő is az oroszok elleni EU-s szankciók ellen van.

Az oroszok abban bíznak, hogy Orbán nem csak “szóban” áll ki mellettük, és ez nagyon fontos lenne Putyinéknak. Persze az nagy kérdés, hogy Orbán ezt valóban megteszi e, a kérdésben Magyarország eddig nem törte meg az EU egységét.

Trump szerint egyelőre még túl korai az Oroszország elleni szankciók ügyét megvitatni, de megválasztása reménykeltő lehet Oroszország számára. A lap arról is ír, hogy Orbán kifejezetten örült az új amerikai elnöknek.

Az ukránok persze aggódva figyelik az eseményeket és abban bíznak, hogy Magyarország kinyilvánítja: ellenzi az erőszakot.

Írnak az ellenzék véleményéről is: akik szerint ez rossz irány az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik