Belföld

Orbán-Putyin: A kapcsolatok az égben köttetnek, mintegy 2,5 milliárdért

A Magyar Közlöny legfrissebb száma a bizonyíték.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent, Orbán Viktor által jegyzett két határozat olyan, mint egy-egy ajándék a Budapestre látogató orosz elnöknek.

Templomra 2,4 milliárd

Az egyik szerint a kormány támogatja a budapesti Nagyboldogasszony ortodox székesegyház, a tokaji Szent Miklós ortodox templom és a miskolci Szentháromság ortodox templom felújítása mellett azt is, hogy Hévízen ortodox templom épüljön. Ezekre a beruházásokra 2,4 milliárd forint támogatást biztosít a magyar kormány az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének (Moszkvai Patriarchátus), amelynek átadnák a tokaji templomot is. A pénzt a nemzetközi tagdíjak és európai uniós befizetések alcímből, az uniós befizetésekből csoportosítják át.

Űrdiplomáciára 192 millió

A másik kormányhatározat szerint mélyülhetnek majd a magyar-orosz kapcsolatok az űrben is. Orbán Viktor fokozná a magyar–orosz űrkutatási és űripari együttműködést. A külügyminiszternek a fejlesztési miniszter bevonásával kell gondoskodnia az ehhez kapcsolódó diplomáciai feladatok ellátásáról. Erre 192 millió forintot szánnak, a pénzt szintén az uniós befizetésekből csoportosítják át. Jövőre viszont már nem kell átírni a költségfvetést, mert a fejlesztési, a gazdasági és a külügyminiszter előterjesztést készít az űrkutatás és az űripar területén megvalósuló magyar–orosz együttműködéshez kapcsolódó feladatok folyamatos, hosszú távú ellátásához szükséges forrás biztosításáról 2018. évtől kezdődően. orban-putyin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik