Belföld

Orbán és Soros telefonon egyeztettek a CEU sorsáról

Amióta megvette a Figyelőt Schmidt Mária, komoly változások történtek a lapnál. A fideszes L. Simon László, egyik szerkesztőbizottsági tag, például kijelentette, nem akar független hetilapot csinálni, a héten pedig távozott a főszerkesztő is.

A lap mostani számában Soros Györggyel is foglalkozik és azt feszegetik, vajon elér e a kormány civilek elleni támadása a “koronaékszerig”, vagyis a Közép-európai Egyetemig (CEU).

A lap úgy értesült, hogy

tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros és Orbán között, amin a miniszterelnök ígéretet tett

arra, hogy nem nyúlnak hozzá a CEU-hoz. Keresték az ügyben a miniszterelnök sajtófőnökét, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Trump győzelme azonban sok mindent megváltoztatott, és a kormány oldaláról már jött olyan utalás, amiből kiderült: legjobban azt szeretnék, ha a felsőoktatási intézmény elhagyná Budapestet.

A lap CEU-hoz közel álló forrásai azt mondták, kitűnő az együttműködésük a kormánnyal, nem is értik a felvetést. Szerintük

egy ilyen támadás olyan lenne, mintha a kormány saját magát lőné lábon.

Viszont vannak ellendrukkerei is, akik szerint a diákok csupán 20 százaléka, az oktatóknak pedig ennél is kisebb része magyar, miközben az európai kutatások 96 százalékát ők viszik el.

Az egyetemnek van egy “ellenzéki imázsa”, szembemegy a kormány menekültellenes politikájával és ” a magyar illiberalizmussal összeegyeztetetlen identitáspolitikai-kulturális vonal”.

A genderforradalom is közre játszhat abban, hogy több ország rossz szemmel nézi a CEU-t, a lengyelek például “homoszexuális propaganda” terjesztésének vádjával indítottak eljárást az egyetem ellen, és fel is függesztették a működését.

A genderpolitikával szemben a magyar kormánynak is határozott álláspontja van, többször is jelezték már, hogy az identitáspolitizálás “jó oldalán” állnak.

A lap egy forrása szerint, ha a CEU-t elkaszálják, onnantól kezdve egyetlen felsőoktatási intézmény sem érezheti magát biztonságban.

A cikkre az egyetem nyílt levélben reagált, amiben azt írják, az elmúlt 25 évben is együttműködtek a magyar kormányokkal, integráns részei voltak a magyar felsőoktatásnak és k+f pénzeket se szipkáztak el. Bővebben itt olvashat a reakciójukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik