Belföld

Balesetek – Eddig az ónos eső, most az olvadás okoz gondot

Éjszaka és reggel is adott még munkát az időjárás a tűzoltóknak. Bár csütörtökön reggel 7 órára az ország teljes területén megszűnt az ónos eső miatti meteorológiai riasztás, az ország több pontján okoz közlekedési nehézségeket még az elmúlt két napban lehullott csapadék, számos helyen kellett illetve kell a tűzoltóknak beavatkozniuk. A balesetek és a veszélyessé vált fák mellett most már az olvadás miatt felgyűlt nagy mennyiségű víz is munkát ad a katasztrófavédelem beavatkozó-egységeinek.

Az elmúlt órákban az időjárással kapcsolatos esemény kezelését a hivatásos katasztrófavédelem 37 helyszínen 32 technikai eszközzel, 149 fővel végezte, önkéntes tűzoltóerők 8 helyszínen 7 technikai eszközzel és 27 fővel avatkoztak be, míg az önkormányzati tűzoltók 4 helyszínen, 4 technikai eszközzel és 16 fővel dolgoztak. A Baranya megyében polgári védelmi szervezetet 1 alkalommal alkalmazták. Jelen pillanatban 178 munkagép dolgozik az országos közúthálózaton, 722 ember van szolgálatban. Az úton dolgozó eszközök szinte mindegyike sikosságmentesítési munkákat végez. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is 74 munkagéppel takarítja a fővárosi útvonalakat.

Előkerültek a homokzsákok

Tegnap kora este Görcsöny településen öt családi házat veszélyeztetett az olvadás és esőzés miatt a településre a környező dombokról lezúduló víz. A helyszínen 17 ember folytatott homokzsákos védekezést: 200 homokzsákkal és vízelvezetéssel védték meg sikeresen az ingatlanokat. A munkálatokban a település köteles polgári védelmi szervezetének öt tagja is részt vett. A helyszínen volt a polgármester, a közbiztonsági referens, a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, továbbá helyi lakosok.

Budapest

Budapesten a szerda esti és a csütörtöki hajnali órákban összesen tizennyolc kárhelyszínre kellett vonulniuk a tűzoltóknak az ónos eső okozta balesetek felszámolásához. Többségében elakadt autók mentéséhez, illetve házakról lógó jégtáblák eltávolításához és vízszivattyúzáshoz is riasztották a fővárosi egységeket.

Nem sokkal szerda délután 4 óra előtt a XIX. kerületi Érdi úton megcsúszott kisteherautó mentéséhez, Budakeszin, a Makkosi úton árokba csúszott autók kivontatásához, Gyálon a Vörösmarty utcában villanyoszlopnak csúszott autó mentéséhez kellett vonulniuk a fővárosi rajoknak. A XXII.  kerületi Tengeri utca – Kanyargó utca kereszteződésében egy jármű keresztbe fordult az úton, az akadályt a raj kézi erővel szüntette meg. A XIV. kerületben, a Hosszúréti utcában három autó akadt el a jeges úton, a forgalmi akadályt a tűzoltók szüntették meg.

Pest megye

Az ónos eső miatt csúszóssá vált útszakaszokon szerda délutánig számos kisebb-nagyobb baleset történt Pest megye útjain. Több mint tíz alkalommal avatkoztak be a tűzoltóegységek, így szüntetve meg a kialakult forgalmi akadályt. Míg délelőtt a balesetek adtak munkát a hivatásos, önkormányzati, illetve az önkéntes tűzoltóknak, késő délután a hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadék okozott gondot a megyében. A hó vagy eső formájában leesett csapadék a fagyott talajon nem tudott elszivárogni, és több helyen lakóházakat, pincéket, garázsokat öntött el.

Halásztelken, az Iskola utcában egy vályogházat vett körbe a víz, a délegyházi önkéntes tűzoltók avatkoztak be szivattyúkkal. Érden számos utcában öntött el víz házakat, pincéket, az eseményeket az érdi hivatásos tűzoltók számolták fel. Törökbálinton, Gyömrőn, Dabason, Százhalombattán, Tökölön, Monoron, Szigetszentmiklóson szintén a nagy mennyiségű víz okozott gondot, házakat, pincéket árasztott el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nógrád megye

Erős havazás, majd ezt követően intenzív ónos esőzés érte el tegnap délután Nógrád megyét. A katasztrófavédelem tűzoltóit az éjszaka folyamán három alkalommal riasztották ezzel összefüggésben. A Ságújfalu és az Etes településeket összekötő útszakaszon hé autó akadt el este a jeges, hókásás úton. A helyszínre a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, akik a gépjárműveket kézi erővel a már közlekedésre alkalmas útszakaszra tolták. A vastag jég miatt járhatatlan útszakaszt este fél tizenegytől bő egy órára ideiglenesen lezárták a forgalom elől, ez idő alatt az útszakaszt a közútkezelő munkatársai járhatóvá tették.

Hajnali 1 órakor Nagybárkányba, a Szabadság útra riasztották a pásztói tűzoltókat, ahol egy családi ház tetőszerkezete a nedves hó súlya alatt összerogyott. A tűzoltók körbekordonozták a veszélyes épületet, a házban lakó két ember pedig ideiglenesen szomszédokhoz költözött. Hajnalban Fallóskút és Galyatető között több fa az úttest fölé dőlt a ránehezedő jég súlya alatt, emiatt a pásztói és gyöngyösi hivatásos tűzoltók vonultak az érintett útszakaszra és eltávolították a veszélyes és egyben forgalmi akadályt képező fákat.

Késő délutántól Szlovákia a kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt nem engedte be a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket egyik Nógrád megyei határátkelőhelyén sem, ez a korlátozás jelenleg Parassapusztánál, Balassagyarmatnál, Ráróspusztánál, valamint Somoskőújfalunál van még érvényben. A kamionforgalmat a magyar oldalon megállítják, a járműveket pihenőkbe terelik.

Komárom-Esztergom megye

Gondot okozott az időjárás Komárom-Esztergom megye több pontján is. Egy parkoló személyautó a jeges úton álló helyzetből csúszott meg a kissé lejtős úton szerda este Esztergomban, a Magyary utcában. A jármű a gyalogosokat és az út végén álló társasházat veszélyeztette. Az esztergomi hivatásos tűzoltók kiékelték az autót, amíg a tulajdonos a helyszínre nem ért. Senkinek nem esett baja. Egy hat méteres fa dőlt az útra Piliscsaba és Tinnye között szerdán délután. A piliscsabai önkéntesek eltávolították a növényt az útról, senki sem sérült meg. Oroszlányba, a Szeptember 6. utcába, majd Dágra, a Petőfi Sándor utcába riasztották a tűzoltókat szerdán délután. A sok esőtől mindkét helyszínen megteltek a vízelvezető árkok és az udvarokban is állt a víz.

Az oroszlányi önkormányzati, a bajnai hivatásos és a sárisápi önkéntes tűzoltók szivattyúk segítségével eltávolították a vizet, senkinek nem esett baja, kár sem keletkezett. Csütörtökön hajnalban több kamion is elakadt és megcsúszott a lefagyott úton Tinnye és Pilisjászfalu között, illetve Bajna környékén a szerpentinen. Ezek az események még jelenleg is folyamatban vannak, a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos tűzoltók a rendőrséggel és a közútkezelővel közösen dolgozva mentik a járműveket. A megyében több utat vastag jégpáncél borít, nem kizárt, hogy a rendőrség egyes helyeken korlátozásokat vezet be.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Három, az időjárással összefüggésbe hozható balesethez riasztották csütörtök reggelig Borsod-Abaúj-Zemplén megye tűzoltóegységeit. Szerda délután Szendrő külterületén egy út szélén álló, meghibásodott kocsinak ütközött egy utasok nélküli autóbusz, amely a lerobbant járművet az árokba lökte. A szendrői hivatásos tűzoltók segítséget nyújtottak a helyszín biztosításában, illetve megvilágításában és a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt.

Szintén délután egy személyautó és egy kisbusz karambolozott a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. A kocsiban csak a sofőr utazott, őt az egyeki önkormányzati, valamint a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók szabadították ki a járművéből feszítővágó berendezés segítségével. Csütörtökön kora reggel egy menetrend szerinti autóbusz és egy személygépkocsi karambolozott a Cserépfalu és Bogács közötti úton. Mindkét járműben csak a sofőr utazott, egyikük sem sérült meg az ütközésben. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, a busz és az autó nem képezett forgalmi akadályt.

Zala megye

Szerdán tizenhárom esetben kellett Zala megye tűzoltóinak az ónos esővel kapcsolatos eseteknél beavatkozniuk. Túlnyomó részt menetrend szerint közlekedő autóbuszokat és személyautókat kellett az árokból kimenteni. Jelentősebb esemény a délelőtti órákban történt: Nemesapátin, a Dózsa utcába a jeges út miatt nem tudott eljutni a mentőszolgálat gépjárműve egy súlyos beteghez, így a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók nyújtottak nekik segítséget. A gépjárműfecskendővel és a mentőorvossal a tűzoltók megközelítették a sérült házát, majd a beteget ellátása után a tűzoltójárművel szállították a mentőautóig a jeges úton, ahonnan kórházba szállították.

Ugyancsak délelőtt Mikekarácsonyfán, a Kossuth Lajos utcában egy kisteherautó a síkos úton egy hídfőnek ütközött. A járművet tűzoltóautóval nem tudták kivontatni a lenti hivatásos tűzoltók, ezért a Nagykanizsáról érkező tűzoltódaruval mentették a járművet. A kisteherautóban jelentős kár nem keletkezett, így folytatni tudta útját.

Fotó: Tizedes Roland tű. tőrm - Nagykanizsa HTP
Fotó: Tizedes Roland tű. tőrm – Nagykanizsa HTP

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében estére eső váltotta fel az ónos esőt, és elkezdődött az olvadás. Baleset csak az esti órákban történt, szerencsére ez sem járt sérüléssel. Kétkocsi ütközött össze a Jászapátit és Jászkisért összekötő úton, a 25-ös kilométerszelvényénél szerdán este. Az ütközés miatt az egyik jármű az árokba borult, a másik az úttesten maradt, de elzárta a fél útpályát a forgalom elől. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók vontatták ki a kocsit az árokból.

Csütörtökön kora hajnalban a Nógrád megyei pásztói és a Heves megyei gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották Galyatető és Bagolyirtás közé. Az ónos eső a fákra fagyott, amelyek a jég súlya alatt az útra hajlottak. Ezek eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét, akik motoros láncfűrésszel távolították el a forgalmi akadályt képező fákat, faágakat. Csütörtökön kora reggel balesethez riasztották a gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltókat, legalább öt személyautó és egy távolsági busz csúszott össze a 3-as számú főúton, Atkár közelében. A műszaki mentés még jelenleg is zajlik, teljes útlezárás mellett.

Fejér megye

Két nyerges vontató egymással szemben haladt Fejér megyében, a 8119-es úton szerdán, amikor a meredek útszakaszon a hegymenetben lévő szerelvény megcsúszott és a völgymenetben haladó kamion nem fért el mellette. Az utóbbi jármű tolatási manőver közben az útpadka szélére sodródott és egyik szerelvény sem tudta saját erejéből folytatni az útját. A tehergépjárművek teljes szélességében lezárták az út érintett szakaszát. A forgalmi akadály megszüntetése érdekében Székesfehérvárról hivatásos, Csákvárról önkéntes tűzoltókat riasztott a helyszínre a katasztrófavédelem műveletirányítása. A beavatkozás ideje alatt a rendőrség forgalomeltereléssel biztosította a helyszínt.

Csütörtökön kora reggel árokba csúszott és fának ütközött Győr-Moson-Sopron megyében, Beled-Vica település Fő utcájában egy kisteherautó. A kocsi vezetője el tudta hagyni a kocsit, de kórházba kellett szállítani. A műszaki mentést a kapuvári hivatásos tűzoltók végezték el, áramtalanította és segítettek a forgalmi akadály megszüntetésében. A mentés idejére lezárták az érintett útszakaszt a hatóságok.

alcsutdoboz-baleset

 

Bács-Kiskun megye

A lehullott nagy mennyiségű eső következtében megközelítőleg harminc esetben kérték a tűzoltók segítségét Bács-Kiskun megyében az összegyűlt csapadék miatt. A hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók szivattyúk segítségével távolították el a lakóépületeket és ingatlanokat veszélyeztető vizet. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Hogy mi történt az elmúlt napokban az utakon, itt és itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik