Belföld

Orbánt hazugsággal vádolják, valós vagyonát firtatják

Azt állítják, ő az ország leggazdagabb embere, vagyonnyilatkozata hazugság.

Az Együtt közölte: a jelenlegi vagyonnyilatkozati szabályozást súlyos problémák terhelik, csak így lehetséges, hogy Orbán Viktor – noha mára az ország leggazdagabb embere – vagyonnyilatkozata szerint a tavalyinál is szegényebb. Az ellenzéki párt hazugságnak nevezte ezt, továbbra is azt állította, “strómanjai segítségével” a kormányfő a leggazdagabb magyar.

Az Együtt szerint különösen felháborító, hogy vagyonnyilatkozata ezt nem tükrözi, de ez is csak azt erősíti, hogy a politikusok könnyedén kijátsszák a szabályozást.

Mindez nemcsak azért jelent gondot, mert nem lehet nyomon követni a politikusok vagyonosodását és az esetleges korrupciós ügyeket, hanem azért is, mert egyre csak növekszik az állampolgárok politikával, politikusokkal szembeni jogos bizalmatlansága.

A z Együtt olyan – a közhiteles nyilvántartásokkal összeegyeztetett, a kapcsolt cégeket is felfedő – rendszert akar, amely nem hagy kibúvót a képviselőknek valós vagyonuk, érdekeltségeik bevallása alól. Ezt javasolta korábban Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő is – írta a párt, jelezve, tavasszal folytatja országjáró kiállítását, mert a magyaroknak tudniuk kell, “miként lopja meg Magyarország miniszterelnöke az adófizetőketMészáros Lőrincen, Garancsi Istvánon és családtagjain keresztül. Az ellenzéki párt az Orbán-rezsim bukása után állami tulajdonba venné mindazt, amit az orbáni érdekkör 2010 után jogszerűtlenül, a joggal visszaélve szerzett.

Magyarországon eddig nem készült olyan gazdaglista, amely az Együtt vádjait igazolta volna, bár a Forbes tavaly azt megállapította, hogy addig fut a nagyvállalkozók szekere, amíg jóban vannak Orbán Viktorral, aki a Napi.hu felmérésében viszont a legbefolyásosabb. Kéri László korábban azt mondta, az új vagyonok magyarázata maga a rendszer, amelyet Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor éppen azért épített, hogy az elitet lecserélhesse. A kormányfő “kegygazdálkodást folytat”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik