Belföld

Balesetek, sérültek, több tucat riasztás az ónos eső miatt – és még nincs vége

A rendkívüli időjárás által érintett megyékben a katasztrófavédelem megerősített állománnyal, operatív törzs irányításával dolgozott kedden. Az időjárással kapcsolatos eseményeket a hivatásos katasztrófavédelem

42 helyszínen 53 technikai eszközzel és 233 fővel kezelte, önkéntes tűzoltóerők 6 helyszínen avatkoztak be 6 technikai eszközzel és 20 fővel, önkormányzati tűzoltók 11 helyszínen, 9 technikai eszközzel és 36 fővel dolgoztak. Két helyszínen önkéntes mentőcsoport végzett mentési munkát 4 technikai eszközzel és 14 fővel.

Emlékeztetnek: az országot kedden elért ónos eső várhatóan szerdán is folytatódik, elsősorban a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre – kivéve a Tiszántúl keleti részét és a Dunántúl északnyugati részét – továbbra is jelentős mennyiségű csapadék várható. Napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni. Éjfélig nagy mennyiségű ónos csapadékra van esély kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli részén, mennyisége elérheti az öt-tíz millimétert is. Estétől jelentős ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is. A reggeli órákban az ország középső részén van érvényben a legmagasabb, harmadfokú riasztás.

Országosan 659 munkagép dolgozott a közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1630 munkatársa volt szolgálatban. Az úton dolgozó eszközök sózási, érdesített szórási munkákat végeztek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 77 technikai eszközzel végezte a fővárosi utak síkosságmentesítését.

Budapest

Az ónos eső miatt Budapest tűzoltóit az elmúlt huszonnégy órában tizenkét kárhelyszínre riasztották. A tizedik kerületi Gyömrői úton ütközött össze két autó még kedden, a reggeli órákban. A rajok áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A XI. kerületi Medvetalp utcában teherautó csúszott meg a jeges úton, majd ütközött villanyoszlopnak. A XII. kerületi Diós árok utcában három autó csúszott kerítésnek, míg a tizenegyedik kerületi Bakator utcában teherautó csúszott parkoló autónak. A XVIII. kerületi Kerékvágás úton négy autó ütközött össze, a fővárosi tűzoltók áramtalanítottak és a forgalmi akadály megszüntetésében nyújtottak segítséget. A III. kerületi Ürömhegyi úton kora este egy kocsi csúszott meg, majd borult a tetejére. A  tűzoltók áramtalanították, majd kerekeire állították a járművet. Szintén este felborult egy takarmányt szállító kamion az M0-ás autóúton. A jármű üzemanyagtartálya is felhasadt. Végül daru segítségével állították kerekeire.

Pest megye

A megváltozott útviszonyok miatt az elmúlt 24-órában kisebb-nagyobb balesetek történtek Pest megye útjain. Összesen hét esetben kellett a hivatásos, önkormányzati, vagy az önkéntes tűzoltóknak beavatkozni. Kedden délelőtt Gödön, a Nemeskéri- Kiss Miklós úton két személygépkocsi ütközött össze, pár órával később Fót és Csomád között történtek balesetek. Csomád közelében egy autóbusz ütközött egy kocsival. Az ütközés erejétől az autó az árokba csapódott, a gödöllői hivatásos tűzoltók vontatták ki az árokból a személyautót. A busz utasai nem szenvedtek sérüléseket, a helyszínelést követően folytathatták az útjukat. A kora délutáni órákban a 3-as főúton Gödöllő közelében borult fel egy kocsi, Fót közelében pedig három baleset történt. Mindhárom eseménynél három-három gépkocsi ütközött össze. A műszaki mentési feladatokat a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték el. A kora esti órákban az M0-ás autóút 31-es kilométerénél, Gyál közelében egy búzát szállító kamion ütközött neki a szalagkorlátnak, majd borult az oldalára. A fővárosi hivatásos tűzoltók daru segítségével megszüntették a forgalmi akadályt, illetve az üzemanyagfolyást. Az éjszaka folyamán Csemő közelében borult árokba egy személyautó, a ceglédi hivatásos tűzoltók csörlő segítségével vontatták ki a járművet az árokból. Éjfél után nem sokkal Gödöllőn, a Dózsa György úton mentőautó ütközött össze személyautóval. Az ütközés következtében a mentő oszlopnak csapódott. A gödöllői hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

PMKI Gödöllő HTP
PMKI Gödöllő HTP

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében reggelig összesen nyolc alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit az időjárással összefüggő esethez, jellemzően elakadt, vagy megcsúszott járművek miatt. Fegyverneken áramszünetet okozott egy baleset. Kedd este Jászalsószentgyörgyön egy személyautó csúszott az árokba, majd a tetejére borult. Jászberényi hivatásos és jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók vontatták ki a kocsit az árokból. Szintén este Szolnokon egy tehergépjármű csúszott le az útról jegesedés miatt, a forgalmat is akadályozva. A szolnoki hivatásos tűzoltók mentették ki, a daru a tehergépjárművet kihúzta, útzár nem volt. Villanyoszlopnak ütközött egy teherautó a 4-es főúton, Fegyvernek belterületén éjszaka. A leszakadt vezetékben később egy másik teherautó is fennakadt. A két jármű nem ütközött össze, a forgalmat viszont akadályozták. A törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók végezték a műszaki mentést. A beavatkozás idejére lezárták az érintett útszakaszt. A leszakadt vezeték miatt mintegy nyolcvan fogyasztói helyen szünetel az áramszolgáltatás, a szakemberek éjszaka is dolgoztak a hiba kijavításán.

Még éjfél előtt árokba borult egy személyautó a 32-es főút Jánoshida és Jászalsószentgyörgy közötti szakaszán. A járművet a jászberényi hivatásos és a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók feszültségmentesítették, majd visszaállították a kerekeire. Árokba csúszott egy teherautó pótkocsija Kengyelen éjfél után, a jármű keresztben állt az úttesten. A tiszaföldvári önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre megszüntetni a forgalmi akadályt, a mentéshez a szolnoki darut is igénybe vették. A munkálatok végeztéig mellékutcákba terelték a forgalmat. Ugyancsak Szolnokon megcsúszott egy kamion, a jármű akadályozta a forgalmat. A szolnoki hivatásos tűzoltók mentették ki, itt is a daru segítségével vontatták vissza az úttestre. Éjjel Karcag külterületén, a berekfürdői elágazásnál egy személyautó csúszott árokba, a tetejére fordult. Karcagi hivatásos tűzoltók mentették ki.

Nógrád megye

Nógrád megyében az ónos esővel összefüggésben öt beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók. Acsa és Galgaguta közötti útszakaszon egy személyautó még kedden megcsúszott és az árokba hajtott, néhány méterrel távolabb pedig egy kisteherautó és két személyautó is egymásba csúszott. Patak és Dejtár közötti útszakaszon is baleset történt: egy személyautó csúszott meg, majd az árokba hajtott és a tetejére borult. A 2-es főút 71-es kilométerszelvényénél, Drégelypalánk és Nagyoroszi között kamionnal ütközött egy személyautó. Az autó vezetője életét vesztette a balesetben. A rétsági katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. Kora délután Pusztaberkire riasztották a tűzoltókat, ott félig az árokba csúszott és egy családi ház kerítését veszélyeztetve állt meg egy kamion a Kossuth úton. A lucfalvai elágazó közelében egy személyautó csúszott be az árokba, a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a pásztói hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a mentőszolgálat munkatársai kiemelték a járműből annak öt utasát és mindannyiukat kórházba szállították. A tűzoltók áramtalanították az autót, majd egy gyorsbeavatkozó vízsugárral biztosították a helyszínt.

Szerda reggel megszűnt a teherautók forgalmi korlátozása Nógrád megyében, így ismét közlekedhetnek a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek az M2-es autóút és a 2-es főút érintett szakaszán. Az időjárás miatti korlátozás kedden késő este óta volt érvényben.

Fejér megye

Szalagkorlátnak ütközött egy mikrobusz az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán Pázmánd térségében, a főváros felé vezető oldal 42-es kilométerénél. Nem sérült meg senki a balesetben, a kisbusz viszont akadályozza a forgalmat. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, a helyszínelés után pedig megkezdik a műszaki mentést. A munkálatok ideje alatt félpályán halad a forgalom az érintett pályaoldalon. Éjfél előtt ütközött össze két személyautó a 81-es főúton, Székesfehérvár határában, az 5-ös kilométernél. A megyeszékhely hivatásos és önkéntes tűzoltói áramtalanították a járműveket, valamint biztosították a területet. Vízelvezető árokba csúszott egy autóbusz Igaron nem sokkal éjfél után. A sárbogárdi egység végezte el a műszaki mentést, erőgépet is igénybe kellett venni.

Győr-Moson-Sopron megye

Két baleset is történt szerdán kora reggel a csúszós, havas utakon Győr-Moson-Sopron megyében. Összeütközött két mikrobusz az 1-es főút Öttevény és Abda közötti szakaszán. Egy beszorult sérültet a győri hivatásos tűzoltók szabadítottak ki. A mentési munkálatokban a lébényi hivatásos és a börcsi, illetve öttevényi önkéntesek is részt vettek. Később árokba csúszott egy autó a 85-ös főúton, Fertőendréd és Vitnyéd között. A jármű műszaki mentését kapuvári hivatásos tűzoltók végezték, megszüntették a forgalmi akadályt.

Bács-Kiskun megye

Három, az időjárás miatt kialakult helyzetet kellett kezelniük Bács-Kiskun megye tűzoltóegységeinek. Két személyautó és egy kisteherautó ütközött össze kedden kora este Kecskemét térségében, az M5-ös autópálya 82-as kilométerénél, a Szeged felé vezető oldalon. A kecskeméti hivatásos tűzoltók az egyik járművet áramtalanították, majd a rendőrségi helyszínelés követően a forgalmi akadályt megszüntették. Szintén az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében, a Szeged felé vezető pályaoldal 83-as és 84-es kilométerszelvényei között rohant egymásba két autó. A kecskeméti hivatásos tűzoltók mindkét kocsit áramtalanították, majd a helyszínt átadták a rendőrségnek. Árokba csúszott egy kamion Felsőlajos belterületén szerdán kora reggel. A műszaki mentést a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók végezték, munkájukat erőgép segítette.

Zala megye

Az ónos esővel összefüggésben Zala megyében kedd este két, szerda hajnalban ugyancsak két esetben kellett beavatkozniuk a megye tűzoltóinak. Mindegyik káresetnél a jeges utak miatt árokba csúszott járművek mentéséhez riasztották a tűzoltókat, akik csörlővel minden esetben kihúzták a járműveket, így mindegyikük folytatni tudta útját. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

A 86. számú főút Rédicsi körforgalom és Körmendi körforgalom közti szakaszán átmenetileg korlátozták a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek közlekedését az időjárási helyzet miatt, a tiltást este nyolc órakor oldották fel.

Somogy megye

Tűzoltói segítséggel jutott kedden este kórházba egy beteg a Somogy megyei Gadányból. A mentőszolgálat munkatársai kérték a tűzoltók segítségét. A település Fő utcáján akadt el a betegért siető mentőautó, amely forgalmi akadályt képezett, a csúszós úton ugyanis nem tudta folytatni útját. A marcali hivatásos tűzoltók a gépjárműfecskendőn elhelyezett síkosságmentesítő anyaggal leszórták a mentőautó mögötti szakaszt és az idősek otthonának bejáratáig vezető járdát. A mentőszolgálat munkatársai kerekesszékbe ültették a beteget, a csúszós útviszonyok miatt a tűzoltók így tudták biztonságban, közös erővel, egymásba kapaszkodva eljuttatni az asszonyt a mentőhöz. A beteget ezt követően kórházba szállították.

Fotó: Beck Tamás tű. szds. - Marcali HTP
Fotó: Beck Tamás tű. szds. – Marcali HTP

Árokba csúszott és elakadt járművek mentéséhez riasztották szerda reggel a megye tűzoltóit. Szerdán, a hajnali órákban Porrogszentpálon elakadt egy kenyeret szállító gépjármű. A csurgói önkormányzati tűzoltók avatkoztak be a helyszínen. Drótkötél segítségével elvontatták a kisteherautót, majd folytatni tudta útját. Böhönye külterületén egy teherautó hajtott árokba. Az elsőként helyszínre érkező böhönyei önkormányzati tűzoltók megállapították, hogy a jármű tartálya nem sérült meg, és a kamion nem szállított semmit. A KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói motorfűrészekkel eltávolították a mentést akadályozó faágakat, majd a műszaki mentő jármű csörlőjével kivontatták a kamiont az árokból és egy közeli parkolóba kísérték. A tartálykocsi vezetője nem sérült meg.

Tolna megye

Tolna megye területét is elérte tegnap az ónos eső. Kedden délután az M6-os autópálya 143-as kilométerénél, a Pécs felé vezető oldalon személygépkocsi és kamion ütközött. A kamion megcsúszott és nekitolta a személygépkocsit a szalagkorlátnak, majd az arra közlekedő másik két személygépkocsi vezetője, hogy elkerülje az ütközést, a szalagkorlát felé kormányozta az autót. A járműveket a szekszárdi hivatásos tűzoltók áramtalanították. Az autópályán este nyolc órakor állt ismét helyre a forgalom. Szerda hajnalban Tamási-Kishenyénél egy személyautó csúszott az árokba, forgalmi akadályt jelentett, amelyet a tamási önkormányzati tűzoltók szüntettek meg.

Oldalára borult egy kisbusz szerdán hajnalban az M3-as autópálya Heves megyei szakaszán az 52-es kilométernél, a Budapest felé vezető oldalon, Kerekharaszt közelében. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez, akik áramtalanították a járművet.

(Kiemelt kép: Dóka Imre tű. főhadnagy,Szabolcs MKI fotó: Nyíregyháza HTP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik