Belföld

Ukrán szélsőjobbosok cibálnák a hágai bíróság elé Szijjártót

Szélsőjobbos ukrán szervezet tiltakozott a magyar külügyminiszter "ukranofób" kijelentései ellen.

Kurta tüntetést tartott a kijevi magyar nagykövetség előtt az ukrán Csernij Komitet szélsőjobbos csoport – írja az Index. Az volt a bajuk, hogy Magyarország aktív “magyarítást” végez Kárpátalján, de Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatai se tetszettek nekik. Ő ugyanis folyton azt mondja, meg kell szüntetni az Oroszország elleni szankciókat.

Márpedig az ukránok többsége, így a fenti szervezet is agresszornak tartja Moszkvát a kelet-ukrajnai háborúban játszott aktív szerepe miatt.

A Csernij Komitet szerint Szijjártó egyébként is több “ukranofób” megjegyzést is tett már. A magyar miniszter a múlt héten a Kommerszant orosz lapban kifogásolta az ukrán nyelvtörvény tervezetét, ami szerinte szűkítené a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait. Szijjártó közölte, az Európai Unió elé viszi az ügyet Magyarország, ha ezt így elfogadják.

A tüntetők követelték, hogy Magyarország ne avatkozzon be a belügyeikbe, inkább tegye hivatalos nyelvvé az ukránt. Egyik legfőgbb követelésük az volt, hogy állítsák Szijjártót a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. A követség egyik képviselőjének is átadták 10 pontjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik