Belföld

Lemondott a kormány az új rabkórházról

A minisztérium szerint a tököli is el tudja látni a feladatot.

Nem lesz új rabkórház Miskolcon, a fogvatartottakat hosszú távon Tökölön fogják ellátni – írja a Magyar Idők. A kormánypárti lap forrásai szerint nem azért merült fel az új rabkórház építése, mert a tököli intézmény tehermentesítésre szorulna, hanem azért, mert az új börtönök többsége az északi és keleti országrészben épül, így onnan olcsóbb lett volna Miskolcra vinni és ott ellátni a betegeket.

A Belügyminisztérium közölte: a tököli kórház eddig is képes volt megbirkózni feladatával, ezen az új fegyintézetek átadása sem fog változtatni. A cikk megjegyzi: a jogvédők aggódnak amiatt, hogy a szigorú magyar büntetéskiszabási gyakorlat a fogvatartottak létszámának további növekedéséhez vezethet, a minisztérium viszont ezt alaptalannak tartja – a létszám 17-18 ezer fő között állandósult, és nem számítanak emelkedésre.

Kitérnek arra is, hogy a hazai bv-intézetek mindegyikében van alapszintű egészségügyi ellátás, amely a háziorvosi ellátáshoz hasonló, és néhány intézetben fogászati rendelő is működik. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője pedig elmondta: a tököli kórház betegforgalmát egy átlagos megyei kórház betegforgalmához lehet hasonlítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik