Belföld

Így kereskedj, ha Donald Trump tényleg beindítja a nagy költekezést

Donald Trump alaposan igyekszik felforgatni maga körül a világot. A jelentős adócsökkentések, melyeket beígért, szigorodó kamatpolitikát hozhatnak a FED részéről. Ez hatással lehet a japán jenre, az aranyra. Megnéztük, mire lesz érdemes figyelnie a befektetőknek az új éra elején.

Trump elnökségének legjobban várt politikai változása egy nagyszabású költségvetési ösztönzést takar. Csökkentené a személyi jövedelemadót, a társasági adót és emelné az infrastrukturális kiadásokat. Ezek a lépések az XTB nemzetközi elemző csapatának vezetője szerint mind a költségvetési hiány növekedéséhez vezetnének.

A társasági adó jelenleg 35 százalék Amerikában, Trump 15 százalékot szeretne látni. A piac már beárazhatott egy 5 százalékos adócsökkentést. Ennek a hírnek már látható reakciója volt a jelenleg 2265 pontnál mozgó S&P500 árfolyamára, de egy 10 százalékos adócsökkentés még nagyobb löketet jelentene a piacnak. Mivel minden befektető valamiféle csökkentést vár, az adókulcs jelenlegi szinten tartása nagy negatívumokkal járhat.

Az adóbevételek csökkenését jelentős fiskális löketnek lehetne tekinteni. A Fed ott van a célkeresztben a piaci reakciókat tekintve, ha Trump politikájáról van szó. A monetáris politika magasabb kamatokkal ellensúlyozhatná a költségvetési expanziót. Az USDJPY tekintetében is erős a korreláció az amerikai állampapír hozamaival, így egy kamatemelés az eszköznél erős mozgásokat hozhat. Még egy enyhe fiskális stimulus is felviheti az amerikai 10 éves kötvények hozamát 2.75 százalék fölé 2017 végéig. Ez pedig elegendő lehet egy 123-as dollár/japán jen szinthez. Az aranypiaci árak is nagyban függenek az amerikai alapkamat szintjeitől. Az arany árfolyama 2016 július óta ismét csökkenő trendben mozog, az eladók pedig további támaszokat bontogathatnak az 1050 dolláros támasz szintig. Érdemes lesz figyelni, hogy 2017-ben mennyire emelik a kamatot és hogy 2018-tól ki lesz és milyen lesz az új FED-elnök. A 45-ik amerikai elnök egyébként már idén feltöltheti a monetáris tanács két üres helyét republikánus társaival (anno Obama azért hagyta üresen, mert nem tudott demokratákat beültetni).

Trump gyakran bírálta a kereskedelmi megállapodásokat, amelyek szerinte rengeteg ipar kiáramlásáról tehetnek az USA-ban. Ha Trump szigorúbb határ menti adókat, vámtarifákat vezet be, az a mexikói valuta, a peso árfolyamára is hatással lesz. Az dollár/peso 60 százalékkal emelkedett az elmúlt 2,5 évben és a peso elég alul értékelt lehet. Az elmúlt hónapokban a peso hajlamos volt erősen reagálni a kommentekre, ha az új tarifákat bevezetik, az XTB elemzője szerint a devizapár esésnek indulhat, hosszú időre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik