Belföld

Egyre jobban eladósodnak a magyar háztartások, mégis nőttek a megtakarítások

A lakosság és a vállalatok is hatalmas összeggel növelték betétállományukat a múlt év utolsó hónapjában, amihez képest a hitelfelvételük eltörpült - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegének az MNB honlapján kedden közzétett legfrissebb adataiból. A lakossági betétek növekedését az előrehozott kifizetések és az év végén kiosztott prémiumok, a vállalatoknál az uniós kifizetésekkel is magyarázható a betétnövekedés jelentős része. A vállalatok 6584 milliárd forintos betétállománya 593 milliárddal haladta meg év végi hiteladósságukat.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonális kiigazítás nélkül 105,1 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétekbe 116,4 milliárd forintos nettó betételhelyezés, míg a devizabetétekből 11,2 milliárd forintos nettó betétkivonás történt. A betétek állománya a múlt év végére elérte a 7271,7 milliárd forintot, 220 milliárddal nőtt a múlt év során. A növekedés nagyobbik fele egyetlen hónapban, decemberben következett be, a teljes növekedés pedig a negyedévben, mert a háztartások betétállománya szeptemberben még alacsonyabb volt a 2015 december véginél.

A háztartások hitelállománya szezonális igazítás nélkül 17,6 milliárd forintos növekedést mutatott:

a forinthitelek állománya 16,5 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 1,1 milliárd forinttal nőtt tranzakcióból eredően.

Nő a vállalati hitel és betét is

A devizahitel-állomány növekedését az önálló vállalkozóknak nyújtott hitelek okozták. A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonális hatások kiszűrése nélkül 349,9 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétekbe 346,4 milliárd, míg devizabetétekbe 3,5 milliárd forintos nettó betételhelyezésre került sor.

A vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve a szezonális hatások kiszűrése nélkül 15,1 milliárd forintos növekedést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 56,5 milliárd forinttal csökkent, míg a devizahitelek állománya 71,5 milliárd forinttal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik