Belföld

Három megye négy okmányirodájában hamisítottak tömegesen műszaki adatlapokat

szerzodes(210x140).jpg (Array)
szerzodes(210x140).jpg (Array)

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség húsz emberrel szemben, akik több mint 600 esetben hamis műszaki adatlapokat nyújtottak be és rögzítettek a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodákban. Az ügyet a Gödöllői Járásbíróság tárgyalja hamarosan.

Öt női vádlott a fenti okmányirodákban dolgozott ügyintézőként. Feladataik közé tartozott, hogy közhiteles nyilvántartásba adatokat rögzítsenek járművek forgalomba helyezésével, műszaki állapotával kapcsolatban. Cinkosaik közül hatan mint ügyfelek, mások nevében intéztek műszaki vizsgával, tulajdonosváltozással, forgalomba helyezéssel összefüggő ügyeket. A járművek tulajdonosaival további hat vádlott tartotta a kapcsolatot úgy, hogy a járműveket egy vádlott sem látta.

A járművek többsége teherautó, mezőgazdasági jármű, régebbi típusú kocsi volt. Ezek közül egyet sem vittek műszaki vizsgára, eredetiségvizsgálatra.  Ezzel szemben hamis műszaki adatlapot készítettek, két vádlott pedig egy rétsági és egy veresegyházi vizsgaállomáson valótlan adatokat igazolt a járművek eredetiségvizsgálatáról.
A hamis háttérokmányokat a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodába vitték. Ott a beavatott ügyintézők – a bűnügy öt vádlottja – tudtak arról, hogy minden irat hamis. Ennek ellenére átvették az okiratokat és rögzítették azokat.

A főügyészség tájékoztatása szerint 2012 júliusa és 2014 decembere között a vádlottak csaknem 650 járműre rögzítettek valótlan adatokat a hamis iratok alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik