Belföld

Szobrot kap Budán Göncz Árpád

Közadakozásból gyűlt össze a szükséges pénz.

Októberben avathatják fel Göncz Árpád volt köztársasági elnök mellszobrát Budapesten, a III. kerületben.

Még november végén kezdeményezték Göncz Árpád barátai és tisztelői a szoborállítást, és egyben közadakozási felhívást tettek közzé. A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá.

Az eltelt két hónapban az erre a célra elkülönített számlán 5 180 000 forint gyűlt össze. A kezdeményezők köszönetet mondtak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának, amely támogatóként csatlakozott a szoborállításhoz.

A mellszobor a néhai államfő egykori lakhelyének szomszédságába, abba a Bécsi úti parkba kerül, ahol Göncz Árpád barátai tavaly emlékfát ültettek. Az alkotás elkészítésére a Göncz család javaslatára és a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművészt kérték fel. A szobrot várhatóan októberben, Göncz Árpád halálának második évfordulóján avatják fel. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik