Belföld

Palkovics szerint nem reális követelés az önálló oktatási minisztérium

Az államtitkár azt mondta: később derül ki, hogyan jelenik meg az alaptantervben a kereszténység.

A PISA-felmérés tapasztalatait figyelembe veszik a Nemzeti Alaptanterv koncepciójának kidolgozásánál – mondta a hvg.hu-nak az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László ugyanakkor kijelentette: félretenné a felelősség kérdését, inkább arról kellene beszélni, mit lehet tenni, hogy a jövőben javuljanak az eredmények.

Palkovics szerint a mérés fontos tanulsága az is, hogy az eredmények erősen függenek a családi háttértől, így „a jó és méltányos oktatáshoz való hozzáférésen is javítani kell”. Úgy véli, a családokban tudatosítani kell, hogy az iskolába járás fontos dolog, mert az vezet ki abból a helyzetből, amelyben adott esetben a család jelenleg él. Elmondta: az új alaptanterv-koncepcióban szerepel például életvitel tantárgy is, amiben nem tananyagot tanítanak, hanem elmondják, miért kell fogat mosni.

Az interjúban előkerült Lázár János korábbi kijelentése, miszerint a tantervet a keresztény életre való nevelésnek kell alárendelni. Az államtitkár nem válaszolt egyértelműen arra, hogy az új koncepcióban ebből mi látszik, azt mondta: későbbi kérdés lesz, hogy „a tantárgyakban hogyan jelenjen meg az elmúlt 1100 évünket meghatározó kultúra”. Szerinte a kötelező hit- és erkölcstan bevezetése óta kevés idő telt el, várni kell a tapasztalatok leszűrésével.

A Tanítanék Mozgalom február 1-re tervezett tüntetése kapcsán azt mondta: nem reális és nem is szükséges a mozgalom követelése az önálló oktatási minisztériumra vonatkozóan. Szerinte a javaslataik között vannak olyanok, amelyek már ki lettek próbálva és nem működtek, olyanok, amelyek nincsenek megfelelően kidolgozva, és jó javaslatok is, de azok a kormány javaslatai között is szerepelnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az államtitkár beszélt arról is, hogy a veronai tragédia után betiltanák a diákok éjszakai buszoztatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik