Belföld

A salgótarjániak lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, veszélyes a levegő

Szombaton újra a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő.

A városháza szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken is meghaladta a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási határértéket, csütörtökön köbméterenként 107, pénteken 117 mikrogrammot mértek.

A szmogriadó riasztási fokozatát múlt szombaton is el kellett rendelni a nógrádi megyeszékhelyen, majd a levegő minőségének enyhe javulása miatt szerdától a tájékoztatási fokozat volt érvényben.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy

minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe.

A polgármester elrendelte az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását. A meteorológiai előrejelzés szerint Salgótarjánban stagnálás valószínű a szálló por koncentrációjában, vagyis egyelőre nem javul a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik