Belföld

Videón a brutális debreceni baleset – elítélték az apát

Bűnösnek mondta ki csütörtökön a Debreceni Járásbíróság maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a férfit, aki 2015 júliusában Debrecenben, a Monostorpályi úton lesodródott autójával az útról és nekicsapódott egy fának majd egy kerítésnek. Az ügynek további két vádlottja volt, nekik segítségnyújtás vétsége miatt kellett felelniük, miután – bár látták, mi történt – elhagyták a helyszínt.

A baleset 2015. július 12-én történt, nem sokkal este 8 óra előtt. A bíróság megállapította, hogy a kocsi a Monostorpályi úton, a Málna utca felől az Alma utca irányába száguldott, a megengedett 50  helyett 137 kilométer per órával, amikor lesodródott az útról. Miután nekicsapódott a fának, illetve a kerítésnek, a járda és az út közötti betonozott területen állt meg. Az autó totálkáros lett.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A bíróság szerint az ütközés erejét mutatja, hogy a kocsiból kiszakadt a motor és az úttest közepén landolt. A balesetben az elsőrendű vádlott súlyos, utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Sem az autót vezető apa, sem az anyósülésen utazó 16 éves fia nem volt bekötve. A tini kirepült a kocsiból, egészen a felezővonalig.

A mögöttük lévő autóban utazó két tizenéves pedig – mint írtuk – elhagyta a helyszínt. Később egyikük édesapja vitte vissza őket a baleset helyszínére.

Az apát a bíróság egy év két hónap fogházbüntetésre ítélte három évre felfüggesztve, valamint két év két hónapra eltiltotta a vezetéstől. Az ügy másik két vádlottját segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek a bírónő, ők 300 és 330 ezer forint pénzbüntetést kaptak.

A bíróság megállapította: a baleset idején nappali fényviszonyok uralkodtak, az egyenetlen aszfalt száraz volt, és gyér volt a forgalom is. A balesetet egyértelműen az okozta, hogy az elsőrendű vádlott a megengedett 50 km/h helyett legalább 137 km/h sebességgel ment. Azt, hogy valóban versenyeztek-e, a bírósági eljárás során nem lehetett megállapítani.  Az autóból kirepülő fiú életét az orvosok mentették meg, de maradandó fogyatékosságot szenvedett. Egészsége súlyosan megromlott, fejsérülése személyiségkárosodást okozott, munkaképessége 50 százalékra csökkent.

A Debreceni Járásbíróság határozatát mindenki tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

A balesetet egyébként kamera rögzítette, a felvételt a rendőrség néhány nappal a baleset után adta ki:

Olvasói sztorik