Belföld

Kocsis Máté kerületének liberális nyüzsgönce menekülteket is segít

Nem haragszik Kocsis Mátéra Józsefváros sokat támadott lelkésze, aki annak segít, akinek csak tud. A gyülekezetében menekültek is vannak, ő pedig küzd a félelem ellen. Nem a sajátja a probléma, a másoké.

Hamar a politikai fősodrában találta magát Bolba Márta, aki evangélikus lelkészként tevékenykedik a keménykedéséről híres Kocsis Máté kerületében, Józsefvárosban. Nélkülözőknek és partvonalra szorítottaknak segít négy éve, mióta idekerült. Tüntetéseken is részt vett, kiállt a kormányzati menekültpolitika ellen, ezért hamar megkapta a balliberális billogot. Interjút adott a Magyar Nemzetnek most.

A “liberális nyüzsgönc”-nek is nevezett Bolba először azt mesélte el, mi volt az első nagy eredménye: amikor a parókia környéki szociális lakások lakói érthetetlenül magas közüzemi számlákat kaptak, de végül kijárták nekik, hogy az önkormányzat összesen 22 millió forintot jóváírjon. Bolba szerint eleve rosszul működik a rendszer, sokkal többe kerül az államnak, ha nem segítik a tartozó családokat.

Hogy rossz a közmeghallgatásokon a hangulat és sok a vita, azzal magyarázza Bolba, hogy itt is működik a rendszer, miszerint szinte semmi egyeztetés nincs egy-egy javaslat elfogadása előtt.

Ezért felgyülemlik a feszültség, hiányzik az előkészítő munka ugyanis. Problémás kérdés például, hogy kétezer önkormányzati lakást adna el a kerület a lakóinak, de azt nem tudni, milyen állapotúak a házak. Az itt lakók pedig sokszor nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy kigazdálkodják a felújítást, állagmegóvást, amit az önkormányzat el-elvégez.

Kocsis Máté támadásaira csak annyit mond, ő nem politikai aktivista, csak érdeklődik a közügyek iránt. Azt azért hozzáteszi, nagyon “szűk a játéktér” a civilek számára a kerületben. Kocsis a Kettős Mércén megjelent írása miatt is támadta, amiben hírt adott egy találkozóról, ami a kerület vezetője és a helyi egyházi vezetők között zajlott le az őszi népszavazás apropóján.

Ami a Kettős Mércén megjelent, az egy cikk, amelyet a népszavazás előtt írtam, mert lelkészként felkértek rá. Arról szólt, hogyan lehetne meghaladni a népszavazás miatt keletkezett árkokat. Maga a cikk visszhangtalan maradt, csak az a két mondata érdekelte az országos sajtót.

Szerinte egyébként Kocsis csak a rendszer része, ezért nem haragszik rá. Amúgy a gyülekezetében is vannak menekültek, afgán, kongói ember is él, de megérti, hogy akik csak ijesztő videókat látnak, félnek a terroristáktól. Persze jó lenne beárazni a félelmeket:

És hogy a fejünkre esik egy tégla, az nem történhet meg? Nincs nagyobb valószínűsége? Egy fővárosi gimnáziumban agyhártyagyulladásban halt meg egy diák. Egy ittas vezető felhajtott a járdára, és két járókelőt elütött. Mégis közlekedünk az utcán.

Bolba szerint amúgy nem kell mindenkit befogadni, ez ugyanannyira nonszensz, mint mindenki kizárni az országból. Szerinte nem szabad hagyni, hogy szegregátumok alakuljanak ki. Az erőszak pedig nem csak a menekültek velejárója, a magyar férfiak sokasága is megöli a feleségét.

Bolba állítja, nincs teljes vallásszabadság Magyarországon, mivel az állam nagyon átláthatatlanul és aránytalanul osztja a pénzeket a felekezeteknek. Az evangélikus egyház kevesebb támogatásáról nem beszélt, ellenben arról igen, hogy szerinte óhatatlanul előkerülnek a gyülekezetekben politikai kérdések is. De:

Ettől függetlenül az egyház nyilván nem erről szól: akik egy keresztény közösséghez csatlakoznak, Krisztust keresik, és a gyülekezeti alkalmak nem politikai vitaestek, nálunk sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik