Belföld

Határozattal és vándorkiállítással harcol a kormány a keresztényüldözés ellen

A kormány a keresztényüldözés elleni fellépés központjává akarja tenni Magyarországot.

Magyarország a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni

– jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára „Az összefogás új lehetőségei az üldözött és diszkriminált keresztény közösségek érdekében” című budapesti nemzetközi konferencián.

Ma nagyobb mértékű a keresztényüldözés a világban, mint Néró korában, minden öt vallási üldözött közül négy keresztény – jelentette ki Rétvári, aki szerint a közel-keleti vallási vezetők azt kérték a magyar kormány képviselőitől, hogy Irakban és Szíriában teremtsenek jövőképet a nyugati demokráciák a keresztényeknek, „ne a befogadásukkal akarjanak segíteni”.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy

  • a magyar Országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatban ítélte el a keresztényüldözést, az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást a népirtás miatt,
  • emellett európai vándorkiállítással kívánják felhívni a figyelmet a keresztényüldözés veszélyére,

és helyben is szükségesnek tartják a humanitárius segítségnyújtást. Rétvári akcióterv elfogadására biztatta a tanácskozás résztvevőit.

Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság vezetője arról beszélt, hogy kétezer éves keresztény kultúrák felszámolása zajlik a Közel-Keleten, és az Európai Unióban is nő a vallási indíttatású terrorcselekmények száma. Elmondta: speciális ösztöndíjprogramot dolgoztak ki az üldözött keresztények képviselői számára és

a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen előadássorozatot tartanak az üldözött keresztény egyházakról.

Hölvényi György EP-képviselő azt mondta: egy kereszténydemokrata politikus legfőbb feladata az Európai Parlamentben, hogy „felhívja a figyelmet egy vallástalan Európában a keresztények szenvedésére és közös cselekvésre késztesse az európai partnereket”. Szerinte Európa nem tud egységet felmutatni a keresztényüldözés ellen, ezért volt szükség arra, hogy a magyar kormány helyettes államtitkárságot hozzon létre. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik