Belföld

Halálra égett a gyulai kórházban, mert szobatársa cigizett – felfüggesztettet kapott

Közveszély okozásának vétségében találták bűnösnek a napokban azt a férfit, aki miatt tűz ütött ki a gyulai kórházban 2015 nyarán. Többek élete veszélybe került, szobatársa pedig meg is halt, miután ő nem tudott kimenekülni a kórteremből. A vádlott két év fogházbüntetést kapott, de három évre felfüggesztve, emellett ki kell fizetnie az eljárás költségeit, 456 ezer forintot.

A mozgáskorlátozott vádlottat 2015 májusában vették fel Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Mezőhegyesi Krónikus Belgyógyászati Osztályára. Egy kórteremben feküdt az áldozattal, egy idős beteggel, aki nem tudott segítség nélkül járni. Bár dohányozni csak az udvaron lehetett, a férfit többször kapták azon, hogy a szobában készül rágyújtani, de az ápolók rendre közbeléptek.

A tragikus tűz  2015. július 11-én történt. A férfi este 10 óra körül lemászott a padlóra és a saját és szobatársa ágya közé bújt, hogy elszívjon egy cigarettát. Eközben gyújtotta meg véletlenül az ágyneműt, illetve az áldozat mellett lévő táskát. A férfi az ajtó melletti csaptelep alá kúszott, eközben a lángok átterjedtek a szobatársa ágyára.

A kórteremben alvó másik beteg is észrevette, hogy mi történt és kimenekült a folyosóra, míg az ágyhoz rögzített idős embert az ápolók menekítették ki.

A lángokat a tűzoltók megfékezték, de

reális esély volt arra, hogy a tűz a bútorokra és a tetőszerkezetre is átterjed, így több ember élete és jelentős anyagi javak kerültek veszélybe.

Az égő szobából kivitt beteg olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy másnap meghalt.

A bíróság  súlyosító körülményként értékelte a gondatlanság súlyos fokát, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és egészségi állapotát. A Gyulai Törvényszék pénteki tájékoztatása szerint a döntés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik