Budapest, 2016. október 22.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt megalakításának ötödik évfordulóján tartott rendezvényen a fővárosi Hotel Hungária City Centerben 2016. október 22-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Belföld

Gyurcsányéknak csak ürügy volt a barátkozás

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 01. 27. 14:24

A Demokratikus Koalíció VI.-VII. kerületi vezetése szerint nem igaz, hogy a pártelnökség a Hunvald Györgyékkel kötött helyi együttműködési megállapodás miatt csapott le rájuk. Szerintük a valódi ok az, hogy etikai eljárást kezdeményeztek Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője ellen.

A Demokratikus Koalíció 5. választókerületi elnöksége szerdán szomorú hangvételű körlevélben értesítette tagságát és támogatóit, hogy a párt országos elnöksége január 13-án „egyoldalú” döntéssel feloszlatta a hat fős testületet.

Az 5. választókerület a főváros VI. és VII. kerületét foglalja magába, azt a körzetet, ahonnan a zátonyra futott ellenzéki együttműködés ellenére is 2014-ben az országban egyedüliként DK-s jelölt, a Gyurcsány-kormány egykori energetikai államtitkára jutott a parlamentbe.

Gyurcsányék most mégis úgy döntöttek, hogy lefejezik a legsikeresebb vk vezetését.

A hivatalos indoklás szerint azért, mert jó előre együttműködési megállapodást kötöttek a 2019-es önkormányzati választásra a Hunvald György nevével fémjelzett VII. kerületi szocialistákkal.

Ez az indoklás csak ürügy volt az oszlatásra

– mondta a 24-nek a vk egyik elnökségi tagja. Törjék Piroska szerint a valódi ok az Oláh Lajos és a vk vezetése között kialakult ellentét volt, ezért etikai bizottsági eljárást kezdeményeztek az ügyben. A jelenségre akartuk felhívni a figyelmet, ezért kértünk  – név nélkül – vizsgálatot – mondta a feloszlatott vk elnökség tagja.

Oláh 2014-ben kívülről került a vk-ba, most pedig az egyik saját emberét hozta be Csepelről a VII. kerületbe. A pozíciófoglalás levezénylése azonban nem tetszett a helyieknek. Az etikai vizsgálat megkezdéséről két hónapja nem érkezett értesítés, helyette viszont váratlanul megjött az oszlatásról szóló döntés.

Budapest, 2014. május 6.
Oláh Lajos, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc, és Vadai Ágnes (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kiegészítik a képviselői eskü szövegét az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. Az ellenzéki párt politikusai az eskü szövegéhez hozzátették: „Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.”
MTI Fotó: Beliczay László
Oláh Lajos, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc, és Vadai Ágnes (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kiegészítik a képviselői eskü szövegét az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. (Fotó: MTI / Beliczay László)

Törjék szerint nem szeretnék, ha

„dolgok elmennének valami sumákolás felé”.

A tagsággal nem tudják, és nem is akarják elfogadtatni a vállalhatatlan fejleményeket. Álláspontjukról több órás vitában igyekeztek meggyőzni az országos elnökség azon két tagját is, akik a hónap közepén személyesen kézbesítették a vk-nak a döntést.

Kerestük Oláh Lajost is, de ő azt mondta, nem akarja kommentálni az elnökséget érintő ügyet. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője viszont azt állította, Oláh ellen nem érkezett egyetlen etikai vizsgálati kezdeményezés sem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.