Belföld

Gyurcsányéknak csak ürügy volt a barátkozás

A Demokratikus Koalíció VI.-VII. kerületi vezetése szerint nem igaz, hogy a pártelnökség a Hunvald Györgyékkel kötött helyi együttműködési megállapodás miatt csapott le rájuk. Szerintük a valódi ok az, hogy etikai eljárást kezdeményeztek Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője ellen.

A Demokratikus Koalíció 5. választókerületi elnöksége szerdán szomorú hangvételű körlevélben értesítette tagságát és támogatóit, hogy a párt országos elnöksége január 13-án „egyoldalú” döntéssel feloszlatta a hat fős testületet.

Az 5. választókerület a főváros VI. és VII. kerületét foglalja magába, azt a körzetet, ahonnan a zátonyra futott ellenzéki együttműködés ellenére is 2014-ben az országban egyedüliként DK-s jelölt, a Gyurcsány-kormány egykori energetikai államtitkára jutott a parlamentbe.

Gyurcsányék most mégis úgy döntöttek, hogy lefejezik a legsikeresebb vk vezetését.

A hivatalos indoklás szerint azért, mert jó előre együttműködési megállapodást kötöttek a 2019-es önkormányzati választásra a Hunvald György nevével fémjelzett VII. kerületi szocialistákkal.

Ez az indoklás csak ürügy volt az oszlatásra

– mondta a 24-nek a vk egyik elnökségi tagja. Törjék Piroska szerint a valódi ok az Oláh Lajos és a vk vezetése között kialakult ellentét volt, ezért etikai bizottsági eljárást kezdeményeztek az ügyben. A jelenségre akartuk felhívni a figyelmet, ezért kértünk  – név nélkül – vizsgálatot – mondta a feloszlatott vk elnökség tagja.

Oláh 2014-ben kívülről került a vk-ba, most pedig az egyik saját emberét hozta be Csepelről a VII. kerületbe. A pozíciófoglalás levezénylése azonban nem tetszett a helyieknek. Az etikai vizsgálat megkezdéséről két hónapja nem érkezett értesítés, helyette viszont váratlanul megjött az oszlatásról szóló döntés.

Oláh Lajos, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc, és Vadai Ágnes (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kiegészítik a képviselői eskü szövegét az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. (Fotó: MTI / Beliczay László)
Oláh Lajos, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc, és Vadai Ágnes (b-j) a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kiegészítik a képviselői eskü szövegét az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. (Fotó: MTI / Beliczay László)

Törjék szerint nem szeretnék, ha

„dolgok elmennének valami sumákolás felé”.

A tagsággal nem tudják, és nem is akarják elfogadtatni a vállalhatatlan fejleményeket. Álláspontjukról több órás vitában igyekeztek meggyőzni az országos elnökség azon két tagját is, akik a hónap közepén személyesen kézbesítették a vk-nak a döntést.

Kerestük Oláh Lajost is, de ő azt mondta, nem akarja kommentálni az elnökséget érintő ügyet. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője viszont azt állította, Oláh ellen nem érkezett egyetlen etikai vizsgálati kezdeményezés sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik