Belföld

Busztragédia: nem tudták elkezdeni a túlélő diákok pszichoterápiáját

Még sokkos állapotban vannak.

Még nem tudták elkezdeni a veronai buszbaleset túlélő diákjainak pszichoterápiáját. Az ok, hogy a gyerekek még a sokk hatása alatt vannak. Az InfoRádiónak a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának társelnöke, Komlósi Annamária azt mondta, még legalább egy hónapnak el kell telnie az első kezelésekig.

Egy ilyen tragédia után a mentális állapot nagyon meghatározott stádiumok szerint változik, most az érintettek még az első fázisban vannak. Jelenleg nem látni, hogy a leginkább érintettek milyen gyorsan épülnek fel a későbbiekben, de egyelőre szó sincs a pszichoterápia elkezdéséről.

Most csak az a dolgunk, hogy biztonságban érezzék magukat és a normális mentális állapotuk valahogyan visszaálljon

– mondta a szakember.

Van, aki már tud beszélni a tragédiáról, mások egyáltalán nem képesek erre. Feltétlenül hagyni kell, hogy mindenki az egyéni érzései, igényei szerint szólalhasson meg. Aki be tud járni az órákra, az bemehet, ez mindenkinél egyéni döntés. A tanárok már megkapták a szükséges felkészítést.

A terápiás kezelések elkezdéséig legalább egy hónapnak el kell telnie, kivéve ha valamilyen nagyon patológiás helyzet áll fenn, de ilyenről itt nincs szó – mondta Komlósi Annamária. A fiatalok egyelőre a sokkos, illetve az abból ébredező állapotban vannak. Korábban Bagdy Emőke a Heti Válasznak azt mondta, hogy komoly gyászmunkát jelent a tragédia feldolgozása.

Több szakasza van a gyásznak, ennek része a tagadás, hogy nem igaz, de a kettős tudatállapot is, amikor tagadja a tényeket, miközben tudja, hogy igaz. A realitás elfogadásakor jön a rengeteg testi tünet: nyugtalanság, feszültség, szorongás, nem alvás, a táplálkozás, a segítség visszautasítása.

Szerinte ugyanakkor fontos, hogy amikor bekövetkezik a realitás tudomásulvételének katasztrofális fordulata, akkor valakinek muszáj fölfognia a könnyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik