Belföld

Toroczkai betiltaná a mecsetépítést Ásotthalmon

Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László közölte a Magyar Nemzettel, hogy heteken belül módosítják a helyi építési szabályzatot, amiben megtiltják a mecsetek építését a településen.

A korábbi hírekkel ellentétben a tavaly megjelent közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletben ez a tilalom nem szerepelt, hiszen ehhez a helyi építési szabályzat módosítására van szükség.

Ásotthalmon november vége óta betiltották

  • a burka és a csador viselését,
  • a müezzin tevékenységét és
  • az olyan propagandatevékenységet, ami az azonos neműek házasságát népszerűsítené.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal február 15-i határidővel kérte a kifogásolt tilalmak hatályon kívül helyezését. Ha ez nem történik meg, a Kúriához fordulnak. Az ombudsman is megtámadta a rendeletet az Alkotmánybíróságon, mivel szerinte sérti a vallásszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ha az Alkotmánybíróság végül megsemmisíti a rendeletüket, akkor újat készítenek, csak például nem a burka vagy a csador viselésének tilalmát írják bele, hanem pusztán annyit, hogy tilos az egész testet elfedő viselet

– mondta Toroczkai

Toroczkai jelezte, hogy áll elébe bármilyen jogi vitának, a képviselő-testületet arra kérte, hogy tartsanak ki a szabályozás mellett. Emellett ezernyi terve és ötlete van, jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik