Belföld

Óriási szemfényvesztés lehet az ingyenes kéményseprés: a cégeket már vegzálják

kemenysepres(210x140).jpg (Array)
kemenysepres(210x140).jpg (Array)

A Magyar Nemzet csütörtöki számában tárta fel, milyen visszásságokkal terhelt az “ingyenes” lakossági kéményseprés intézménye. Mint írják, novemberben és decemberben tömegesen küldött ki felszólító leveleket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szolgáltatási területén működő cégeknek: még a tavalyi évben rendeljék meg a hatóságtól a kötelező kéményellenőrzési munkákat.

Ez már csak azért is furcsa, mert az OKF csak a alkosságnak nyújthatna kéményseprési szolgáltatást, ráadásul a felszólítást olyan későn kapták meg a vállalkozások, hogy szinte semmi esélyük nem volt arra, hogy még tavaly megrendeljék és elvégeztessék az ellenőrzést. A lap arra a következtetésre jutott, hogy

a kormány ezek alapján a vállalkozókkal fizettetné meg többszörösen az ingyenesnek titulált lakossági kéményseprést. 

Az OKF levelében a kéményseprési törvényre hivatkozva szólítja fel ellenőriztetésre a cégeket: akár tízszeres árat kínálva. A cikk szerint nagyon ráfizethetnek azok a lakástulajdonosok, akik a saját otthonukat jelölték meg cégük székhelyeként: ezekben az ingatlanokban ugyanis nem ingyenes a kémyényellenőrzés, hanem jelentős díjat számítanak fel. Hiszen csak alakosság esetében lett ingyenes a szolgáltatás, a cégeknél szabadáras lett a füstelvezetők ellenőrzése, a társaságok akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek kéményenként.

Ha pedig a címre több társaság is be van jelentve, valamennyi társaságtól be lehet szedni az összeget. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik