itelet(430x286).jpg (Array)
Belföld

Bérgyilkost fogadott, ezért felfüggesztettet kapott és agressziókezelő tréningre küldik

24.hu
24.hu

2017. 01. 26. 16:38

Bűnösnek találta a Fővárosi Törvényszék emberölés előkészületének bűntettében azt a fiatalembert – dr. F. V.-t – aki a vád szerint bérgyilkost fogadott, hogy megölesse anyja üzlettársát. Két év börtönbüntetést kapott, de öt év próbaidőre felfüggesztve, egyúttal pártfogó felügyeletére bízták.

A bíróság szerint lényegében az történt, ami a vádiratban is áll. Eszerint a fiatalember édesanyja és a sértett felesége tulajdonában volt egy budapesti bevásárló központban lévő plasztikai klinika. A férfi mint befektető vett részt a cég működésében, ennek kapcsán a vádlott anyja 2014 nyarán többször nagyobb összegű kölcsönt kért üzlettársa férjétől, ám a férfi nem adott neki. A vádlott anyja és a befektető között emiatt elmérgesedett a viszony, ami nézeteltéréshez vezetett a férfi és a fiatalember között is.

A huszonéves jogász ezután zaklatni és fenyegetni kezdte haragosa családját, de nem ért el vele semmit. Az anyja így megbízást adott egy biztonsági társaságnak hogy egyeztetéseket folytassanak, ezekbe a tárgyalásokba a vádlott is becsatlakozott. Ám ezek sem vezettek eredményre, így a fiatalember a biztonsági cég vezetőjével több alkalommal közölte: meg fogja öletni a férfit, hogy hozzájussanak a kért összeghez.

A négyszemközti beszélgetések alatt a vádlott részletesen elmondta, mit és hogyan képzelt el. A biztonsági cég vezetőjét megbízta az üzlettárs megfigyelésével, tudni akarta, hogy a férfi egyedül vagy testőrökkel közlekedik-e. Még pénzt is kért kölcsön, hogy ki tudja fizetni a bérgyilkost.

A bíróság korábbi tájékoztatásából kiderül, hogy a rendőrséget a biztonsági iroda embere értesítette.

A bíró az ítélet indokolásakor hangsúlyozta: a történeti tényállásban írtakat a vádlott az eljárás során maga sem vitatta. Csupán arra hivatkozott, hogy az általa elmondott történet kitaláció, valóságalapja nincs. Ezzel szemben a bíróság rámutatott arra, hogy a vádlott azzal a magatartásával, hogy tettét más számára is több alkalommal megismerhetővé tette és a bűncselekmény megvalósítása érdekében konkrét lépéseket tett – mint a bérgyilkos díjának megszerzése és a sértett körülményeinek felderítés –  megvalósította az emberölés előkészületének bűncselekményét.

A büntetés kiszabása kapcsán a bíróság utalt arra, hogy a vádlottal szemben kiszabott büntetésnek nemcsak az általános büntetési célokat, hanem a vádlott személyéhez köthető célokat is kell szolgálnia. Így a büntetlen előéletű vádlottal szemben nem tartotta szükségesnek a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását, hanem pártfogó felügyeletét rendelte el és magatartási szabályként írta elő, hogy köteles személyiségfejlesztő és agressziókezelő tréningen részt venni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védő felmentés iránt jelentett be fellebbezést.

A fiatalember eddig is szabadlábon volt, a legenyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom volt érvényben vele szemben, de a bíróság most ezt is megszüntette.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.