Diszno(1)(430x286).jpg (Array)
Belföld

A nap kérdése: „Mit tartalmaz a sertések farokrágásának megelőzésével és farokkurtítással kapcsolatos írországi programon résztvevő munkatárs szakmai beszámolója?”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 26. 12:34

Fazekas Sándor válaszából kiderül, hogy erről idén is lesz egyeztetés.

 

A szocialista Mesterházy Attila arra volt kíváncsi, mit tartalmaz az agrártárca munkatársának a szakmai beszámolója, aki három napig Írországban a sertések farokrágásának megelőzésével, a farokkurtítással kapcsolatos programon vett részt. Válaszában Fazekas Sándor biztosította az ellenzéki képviselőt, hogy

“a szóban forgó ülésen való részvétel a hazai sertéságazat versenyképességének fenntartása szempontjából feltétlenül szükséges volt. Magyarország érdeke ugyanis, hogy a sertések jólétére vonatkozó európai uniós szabályozás érvényesülése és az annak való megfelelés érdekében hasznosuljanak a témában Európa-szerte rendelkezésre álló tapasztalatok”.

A miniszter – mellékelve a szakmai beszámolót – emlékeztetett rá, hogy a magyar mezőgazdaságban meghatározó jelentőségű a sertéságazat, fejlesztése kiemelt stratégiai cél, ha nem vennénk részt a szektor fejlesztését célzó munkában, az ország sertéstartása kerülne veszélybe. Naprakész információk nélkül nem tudnánk időben reagálni a piaci változásokra.

Veszélyes a farok- és a fülrágás

A nagyüzemi sertéstartás gazdaságosságát és az állatok jólétét is veszélyezteti a farok- és a fülrágás, az ennek nyomán kialakuló fertőzések, illetve a kannibalizmus megjelenése – írta a szakminiszter.

A farokrágás okai többfélék lehetnek (pl. stressz, betegség, lassú növekedés, környezeti faktorok). Sokáig egyetlen módszer a megelőzésre a technológiába épített farokkurtítás volt, melyet majd minden állományban napi gyakorisággal alkalmaztak.

Az állatvédelmi aggályok miatt 2008 óta az EU-ban farokkurtítást már csak akkor lehet végezni, ha bizonyított, hogy más sertések fülén vagy farkán sérülések következtek be. A farokrágás megelőzésére alternatív megoldásokat keres több tagország. A hasznos tapasztalatokról egyeztettek tavaly októberben Írországban. A költségeket utólag az Európai Bizottság megtéríti, mivel a tanácskozást is Brüsszel kezdeményezésére hívták össze – írta Fazekas miniszter. Válasza mellékletéből az is kiderül, hogy a farokrágással és -kurtítással kapcsolatos szakértői egyeztetés is lesz Írországban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.