Belföld

Kamatostul visszakérhetik az illetéket a NAV-tól a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 25. 16:00

Az adóhivatal változtatott az eddigi jogértelmezésen, nekik is jár az, ami a házasoknak.
Korábban a témában:

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket is megilletik azok az adó- és illetékkedvezmények, amelyeket a házastársaknak biztosít a törvény

közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsman még decemberben, egy civil szervezet beadványa kapcsán jutott arra a megállapításra, hogy jogértelmezési tévedések miatt jelentős összeget vetnek ki a bejegyzett élettársak által ajándékozott, vagy a megözvegyült bejegyzett élettárs által örökölt ingatlanokra.

Székely László jogértelmezést kért az Igazságügyi Minisztériumtól, az pedig kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának véleményét is. A két minisztérium egybehangzó álláspontja pedig az, hogy a bejegyzett élettársakat mindazok a jogszabályba foglalt – például adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási – kedvezmények megilletik, amelyek a házasságban élőknek járnak.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényben az áll:

amennyiben maga a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nem tartalmaz eltérő, kizáró rendelkezést, akkor a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell minden más jogszabálynak a házastársakra vonatkozó előírásait.

A törvény fel is sorolja azokat az eseteket – névviselés, közös örökbefogadás, reprodukciós eljárások –, amelyekben a házastársakra érvényes szabályozáshoz képest mást kell követni. Minden más esetben azonban automatikusan a házastársakra vonatkozó rendelkezések irányadóak a bejegyzett élettársak tekintetében is.

A NAV elnöke arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az adóhivatal felülvizsgálta eddigi gyakorlatát, belső szakmai körlevelet adtak ki, amely szerint ahol a jogszabályok a házastársakra nézve kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, az a rendelkezés a bejegyzett élettársakra külön utalás nélkül is irányadó.

Az adóhatóság honlapjára is kikerül egy tájékoztató a megváltozott jogértelmezésről és arról, hogy az érintetteknek lehetőségük van a jogorvoslatra – tájékoztatta a biztost Tállai András. Az ombudsman is felhívja a korábbi téves jogértelmezéssel érintett személyek figyelmét arra, hogy

a tévesen kivetett illeték visszatérítése érdekében forduljanak a NAV-hoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a bejegyzett élettársak kérhetik a terhükre előírt és esetlegesen megfizetett ajándékozási vagy örökösödési illeték törlését és visszatérítését. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemcsak az illetéket fizeti vissza, hanem az összeg után járó késedelmi kamatot is, amely a jegybanki alapkamat kétszerese.

 Azoknak a bejegyzett élettársaknak, akik megfizették az örökösödési vagy ajándékozási illetéket, egy kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz, melyben kérik az illeték törlését és visszatérítését. Az összeg lehető leggyorsabb kiutalása érdekében a kérelem mellé célszerű a bejegyzett élettársi kapcsolat tényéről szóló igazolás csatolása. Az adóhivatalnak ez az adat nem áll rendelkezésére, ugyanis az illetéket is a hagyatékátadó végzés alapján szabja ki, amelyben jellemzően csak annyi szerepel, hogy az örökös végrendeleti vagy törvényes örökös.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.