Belföld

Elfoglalja a Várat az Orbán-kormány, eláznak az emlékek

Olyan iratok áztak el, amik csodás műemlékek eredeti tervrajzait is tartalmazták. Költöztették volna őket a fűtetlen épületből, ha kész lenne a fogadásukra felújítandó raktár.

A Miniszterelnökséghez tartozó Forster Gyula Örökségvédelmi Központ épülete sajnos elázott, az üres fűtetlen épületben egy hete tört el a távhővezeték – kezdődik a szomorú történet az RTL Klub Híradójában. Azonnal nekiláttak a mentésnek a szakemberek, próbálták menteni az akár 140 éves, felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat. Végül az épület aulájában terítették ki azokat száradni. Ezek a papírok a műemlék épületek tervrajzait, dokumentációit tartalmazzák.

Ez egy páratlan gazdagságú anyag, több mint 500 ezer negatív

-mondta Lövei Pál művészettörténész az RTL-nek. Szerinte még százezer egyéb dokumentum van a dobozokban, ezek alapján tudják helyreállítani a műemlékeket. A pauszrajzok azonban menthetetlenek az elázás után, de Lövei szerint sok elázott doku menthető, többet le tudtak scannelni időben. Most ideiglenes fűtőtesteket üzemeltek be, hogy fűtsék az épületet. De miért is van az egész mizéria?

Azért volt minden elpakolva, mert költöznek a minisztériumok a Budai Várba, a Forsternek pedig mennie kell, ezért már bedobozolták a dokumentumokat. Már 2016 nyarán a XI. kerületi új bázisra kellett volna költöztetni a Forster iratait, de a raktárépület még nem készült el. A Miniszterelnökség válasza szerint minden dokumentum megmenekült, és különben sem költözhetnek a papírok tavasz előtt, mert hideg van és a raktár sincs kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik