Belföld

Egy volt budapesti ügyvéd be akart betonozni egy három tagú családot, elítélték

Négy rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészülete bűntette és sikkasztás bűntette miatt három év hat hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a vádlottat, aki évekkel ezelőtt több személyt hívott fel mások megölésében való közreműködésre.

A nyugdíjas korú vádlott 2014 őszén elhatározta, hogy a neki több millió forinttal tartozó, háromtagú családot „elteteti láb alól”.

A korábban ügyvédként tevékenykedő férfi terve az volt,

hogy az élettársának ingatlanán építési munkálatokat végző vállalkozóval elraboltatja sértetteket, majd bebetonoztatja őket a XXII. kerületi építkezésen.

Szándékáról csak az építési szakemberrel beszélt. A vállalkozó ugyan színleg elfogadta a megbízást, de ezzel egyidőben értesítette a rendőrséget.

A rendőrség 2014 szeptemberében elfogta az idős férfit, aki miután az előzetes letartóztatását megszüntették, újabb emberölés előkészületét határozta el, melynek célpontja korábbi élettársa új barátja volt.

A bűncselekmény elkövetéséhez ezúttal is segítőt keresett magának: egyik ismerősének büntetett előéletű testvéreit szerette volna bevonni a bűncselekmény elkövetésébe. Arra nem számított, hogy terve ezúttal is kitudódik, azaz látszólagos bizalmasai értesíteni fogják a rendőrséget. E cselekményt követően két hónappal a vádlott ismételten elhatározta, hogy más személyek bevonásával ugyan, de végrehajtja volt élettársa barátja sérelmére kitervelt bűncselekményt.

Ez alkalommal azonban a hatóság fedett nyomozó közreműködésével 2015 áprilisában elfogta őt.

Az ügyészség a négy rendbeli emberölés előkészületének bűntette mellett két rendbeli jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint két rendbeli ügyvédi visszaélés bűntettével, továbbá zugírászat vétségével vádolta a férfit. A vádirat szerint sikkasztás alapját az képezte, hogy a volt ügyvéd, ügyfelei nála letétbe helyezett pénzét az ő hozzájárulásuk nélkül harmadik személyek részére kölcsönadta.

A rendelkezésre álló bizonyítékok – a tanúvallomások, valamint a kép- és hangfelvételek – alapján a bíróság 2017. január 24-én négy rendbeli, egy esetben folytatólagosan elkövetett emberölés előkészülete bűntette és sikkasztás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat.

A bíróság ítéletében egy rendbeli sikkasztás bűntette és egy rendbeli ügyvédi visszaélés bűntette vonatkozásában megállapította, hogy a cselekmény már a feljelentés időpontjában elévült, ezért az eljárást e bűncselekmények tekintetében megszüntette. Egy rendbeli ügyvédi visszaélés bűntette és a zugírászat vétsége tekintetében pedig a bírság nem látta bizonyítottnak a büntetőjogi felelősség megállapítását, így e vádpontok tekintetében felmentő rendelkezést hozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős korát, valamint a vagyon elleni cselekményénél az idő múlást, míg súlyosító körülményként értékelte a kitartó emberölésre irányuló szándékot, a kettőt meghaladó halmazatot, továbbá azt, hogy a sértettek közül az egyik idős korú nő volt. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és meghatalmazott védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik