Belföld

Még mindig pocsék a levegő a fővárosban, hagyja otthon az autóját!

legszennyezes(210x140)(1).jpg (légszennyezés, )
legszennyezes(210x140)(1).jpg (légszennyezés, )
Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt - tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal az MTI-t.

A mérési adatok eredményei szerint a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket – olvasható a kedd hajnali közleményben.

A jogszabályok szerint a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor szüntethető meg, ha egy nap 24 órás átlagában egyik folyamatosan működő mérőállomáson sem lépi túl a légszennyező anyag koncentrációja a küszöbértéket és az előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása – közölték.

Kis javulás várható, az is holnap

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán van esély némi javulásra, de jelentős változás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, ami bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, utána viszont ismét a szennyezőanyag-koncentráció emelkedése valószínű.

A riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozása továbbra is indokolt.

Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód

– teszik hozzá.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében pedig a következő útvonalakra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Az ezekre az útvonalakra szóló mentességet a nagykovácsiak és a remeteszőlősiek lakcímkártyájukkal igazolhatják.
A szabálysértőket a rendőrség 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja – tartalmazza a kommüniké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik