Belföld

Magáncég hozta haza repülővel az olasz buszbaleset két súlyos sérültjét

Tavaly ősszel írt alá stratégiai partneri együttműködést az Országos Mentőszolgálat és a TrustAir Aviation – írja az mno.hu. A társaság vezetője, Túri Péter a lapnak elmondta, hogy ők az egyetlen olyan cég hazánkban, akiknek megvan az engedélye az egészségügyi repülésre, van repülőgépe és megfelelő szakemberei. Így a TrustAir Aviation hozta haza a veronai buszbaleset három sérültjét repülővel.

Kifejezetten egészségügyi mentőrepüléssel foglalkoznak, a szállításban saját, illetve egy cég társaságtól lízingelt kéthajtóműves kisgépe vett részt.

Vasárnap kettő, hétfőn pedig egy sérültet hoztak haza és adtak át a Mentőszolgálatnak.

Még két olyan, jelenleg életveszélyes állapotban lévő, sérült van Olaszországban, akiket lehet, hogy ők hoznak majd haza.

Őket egyelőre még nem sikerült azonosítani. A szállításról az OMSZ kint dolgozó főorvosai döntenek.

Az állam jelenleg nem rendelkezik ilyen feladatokat ellátó gépekkel. Ennek helyreállításán dolgozik a Honvédelmi Minisztérium, ennek révén akár nyolc különböző utasszállítót szereznének be. Ezek ellátnák az egészségügyi mentőrepülésen kívül a klasszikus katonai légi szállítási feladatokat is, biztosítanák katonai missziók személyi váltásait, és szállíthatnának állami vezetőket is.

A beszerzésre az Országgyűlés mentességet adott a normál közbeszerzések alól nemzetbiztonsági okokból, viszont szabálytalanul, mert nem határozták meg a mentesség indokait.

A buszbaleset sérültjeinek hazaszállításában segítséget ajánlott fel a szlovák külügyminiszter, de Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország felkészült a sérültek szállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik