Belföld

Furcsa nyomokat talált az ajkai vörösiszap-tározón a szakértő

Egy névtelenséget kérő szakértő állítja, voltak szivárgásra utaló nyomok az ajkai tározóról készült korábbi műholdképeken.

2010. október 4-én átszakadt a MAL Zrt. ajkai vörösiszap-tároló gátja, ami után elárasztotta a maró, lúgos folyadék a Torna patak völgyét. Azóta megszületett az elsőfokú ítélet a 10 halottal és 150 sérülttel járó katasztrófa ügyében: a MAL mind a 15 vádlottját felmentették. A másodfokú eljárást a Győri Ítélőtáblán folytatják le, miután rengeteg rámadás írta a Veszprémi Törvényszék munkáját, ítéletét. Az ügyészség most azt szeretné elérni, hogy az egész ügy kezdődjön elölről.

Az érdekesség a történetben most az, hogy jelentkezett egy elismert és leellenőrzött földrajtzudós a 444-nél, aki szerint bizonyos jelekből látható volt, hogy bekövetkezhet egy gátszakadás.

A szakértő mindezt a nyilvános adatbázisokban fellelhető fotókra alapozza. Már az elsőfokú ítélet megállapította, hogy a talaj alkalmatlan volt arra, hogy ide zagytározót húzzanak fel. Azonban azokat vádolták meg végül, akik már működtették a tározót, nem az engedélyek kiadóit vagy a tervezőket. Három nappal a katasztrófa előtt több hatóság is ellenőrizte a tárolót, de semmi vészest nem láttak. A perben az ő felelősségük se került elő.

A fent említett tudós egy 2008-as műholdkép alapján állítja, hogy több helyen eróziós kráterek voltak láthatók, magyarul mállott a gát fala. Az egyik ilyen kráternél, a tározó sarkánál szakadt át a gát később. Látszik a képeken, hogy az anyag a talaj felé is áramlott-szivárgott, illetve a gát külső része felé is, változott is annak a külső képe. Ráadásul a képek alapján azt állítja a szakértő, a sarokkráternél látszott, hogy itt gyorsan szivárgott le az anyag.

Egy másik kráternél is látszódik a felvételeken a kimosódás, a növényzet kihalása. A növények a tározó külső oldalán is kihaltak nagy területen, a szakértő állítja, ez is a szivárgás nyoma lehetett. Az illető egyébként állítja, hogy próbálta megosztani eredményeit hivatalos szervekkel, de nem érdeklődtek iránta. Azt akarja elérni, hogy a jövőben figyeljenek oda az ilyen jelenségekre, hogy megelőzhető legyen a baleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik