Belföld

A Vörös Hadsereg katonáinak állítottak emlékművet Esztergomban

Az oroszok szerint ez szimbolikus lépés, miközben máshol lerombolják ezeket az emlékműveket.

Részben a Vörös Hadsereg hazánkban elesett katonái előtt tiszteleg az az emlékmű, amit Esztergomban, a Szent Anna temetőben állítottak fel pénteken. A Béke Angyala nevű szobor a második világháborúban elesett szovjet katonák mellett az első világháborúban a monarchia hadifogságába esett orosz katonák emlékét is őrzi. Az avatásról a 444 számolt be.

A szobrot – Vlagyimir Szurovcev művét – az oroszországi Békeszerzők és Béke Alapítvány adományozta. A felajánlásról már korábban is szó volt, de akkor még csak az első világháborús orosz áldozatokat említették.

Az avatáson az orosz nagykövet is beszédet mondott, aki szimbolikusnak nevezte, hogy az esemény az orosz elnök magyarországi látogatásának alkalmára esik. Felolvasta az orosz külügyminiszter üdvözlő levelét is, amelyben Szergej Lavrov azt írta: sajnálkozva kell megállapítania, hogy néhány országban a nácizmus rehabilitációja és Hitler ténykedésének dicsőítése zajlik.

Pénteken egy moszkvai, holokausztra emlékező rendezvényen Lavrov ugyancsak kifogásolta, hogy uniós országokban „dicstelen háborút” vívnak olyan emlékművek ellen, amelyek a szovjet katonák előtt tisztelegnek, akik életüket adták a haláltáborok rabjainak felszabadításáért, „és azért, hogy megmentsék Európát a barna pestistől”.

Az orosz állami RT televíziónak megszólaló történész, Martin McCauley azt mondta: korábban a Vörös Hadseregnek állított emlékműveket elkezdték lerombolni, és a szovjet csapatokat rendszeresen megszállóknak nevezték felszabadítók helyett. Az új magyarországi emlékművet viszont lépésnek tekinti „a rossz kapcsolat lezárására, és a nagyon-nagyon jó időszak megkezdésére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik