Belföld

A Jobbik teljesítené az autósok álmát

Parlament előtt a javaslat az egynapos autópálya-matricáról.

Z. Kárpát Dániel benyújtotta határozati javaslatát a 24 órás autópálya-matrica bevezetéséről. A Jobbik politikusa előterjesztését azzal indokolta, hogy fel kell ismerni, az autósok sokszor csak egy napra szeretnék „használni” a díjköteles útszakaszokat. Ezért javasolja, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt, hogy

a. kezdeményezze a következő díjkategóriákban (Dl, D2, U) a 24 órás autópálya-matrica
bevezetését a heti, havi valamint az éves autópálya-matrica fenntartása mellett;
b. az a) pontnak megfelelően módosítsa az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendeletet.

A Jobbik korábban már indítványozta ezt, hiába. Z. Kárpát most azzal indokolta javaslatát, hogy
jelenleg,

nálunk a legdrágább 42 980 forintos árával az éves autópálya-matrica Európában, a
második helyezett Szlovénia, ahol 110 euróba (34 ezer Ft) kerül egy év. A heti (2975 Ft) és a havi (4780 Ft) jogosultságaink díjai a középmezőnyben járnak.

Szerinte annak, aki az autópályát csak egy napra venné igénybe, többletköltsége keletkezik azzal, hogy meg kell vennie a számára teljesen felesleges heti matricát, ezért indokolt lenne, egy jóval olcsóbb 24 órás bevezetése.

A Jobbik politikusa visszaidézte: a napokban megjelent hír szerint már a fejlesztési tárca is megfontolná, hogy a személyautókra is kiterjessze a megtett úttal arányos díjrendszert, ha ezt tömegesen kérik. Szerinte azonban egyértelmű a társadalmi igény, ezért kell felkérni a kormányt, teremtse meg a jogszabályi feltételét a 24 órás autópálya-matrica bevezetésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik