Belföld

A bíróság szerint inkább kommentelnie vagy blogot indítani kellett volna a kormány menekültellenes plakátjait lefestő férfinek

Egy informatikus, Kaszás Zsolt megunta a menekültellenes plakátokat, ezért fogta az ecsetet és a festéket, és lefestette őket – írja a TASZ. A rendőrök még aznap éjszaka megkeresték, majd bevitték az őrszobára. Túlzásnak érezte a rendőri intézkedést, ezért Orbán kutyáinak nevezte a rendőröket, akik ezért becsületsértés miatt indítottak ellene büntetőeljárást. Ugyanebben az eljárásban felelősségre vonták a plakátfestés miatt is.

Az eljárásban Kaszást a TASZ ügyvédje képviselte, azzal érvelt, hogy védence a szólásszabadsághoz való jogot gyakorolta a plakát lefestésekor és a rendőrök kritizálása közben is.

A bíróság azonban a következőt mondta ki:

Ha egy bíróság utólag megbüntet valakit a véleménye miatt, azzal a szólásszabadságát korlátozza az állam. Amikor egy bíróságnak az alapjogok korlátozásáról kell döntenie, az általános alapjogi tesztet, a szükségességi-arányossági tesztet kell alkalmaznia. Ügyvédünk ezzel érvelt ebben a perben: csak akkor korlátozható Kaszás szólásszabadsága a büntetőjog eszközeivel, ha a bíróság fel tud mutatni egy olyan célt, ami igazolja az alapjog korlátozását, és a cél eléréséhez szükséges, illetve azzal arányos a korlátozás.

Eszerint a bíróságnak azt kellett volna vizsgálni, hogy ha elítélik az informatikust, azzal nem korlátozzák-e túlzottan a szólásszabadságát. Ők viszont azt vizsgálták, hogy szükséges és arányos volt-e az alapjoggyakorlása.

Az ítélet szerint Kaszás máshogy is kifejezhette volna a véleményét, például kommentben, vagy blog indításával. A rendőrökkel szemben pedig hivatalos bejelentéssel kellett volna élnie a szóbeli bírálat helyett.

A TASZ szerint azért megdöbbentő az ítélet, mert

a polgárnak kell igazolnia, hogy gyakorolhatja a jogait, és ha ez nem sikerül, akkor megbüntethető.

Az ügyben fellebbeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik