Belföld
Three business colleagues in meeting

Hogyan szerezzük vissza kölcsönadott pénzünket?

24.hu
24.hu

2017. 01. 20. 15:06

A legegyszerűbb, ha még a pénz átadása előtt a barátunkkal elmegyünk bármely közjegyzőhöz és a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaljuk. Ebben az esetben a közjegyző azonnal végrehajtást indíthat az adós ellen, ha az nem fizet időben vagy pontosan. A közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés az adóst is védi arra az esetre, ha a kölcsönadó több pénzt követelne tőle vissza, mint amennyiben megállapodtak.

Dr. Rák Viktor a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodavezető-helyettese szerint azonban akkor sincs veszve minden, ha a kölcsönszerződést nem foglaltuk közjegyzői okiratba, vagy ha egyáltalán nem kötöttünk szerződést a kölcsönről, (bár jó, ha van valamilyen nyoma a pénz átadásának vagy átutalásának, illetve hogy miben állapodtunk meg az adóssal). Ilyenkor a fizetési meghagyásos eljárás segíthet a kölcsönadón, amelyet bárki kezdeményezhet bármelyik közjegyzőnél, akinek az adóssal szemben bármilyen jogcímen lejárt pénzkövetelése van. A közjegyző ilyenkor fizetési meghagyást küld ki az adós címére. Ha az adós nem vitatja a követelést, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, ami olyan, mintha jogerős bírósági ítélet született volna, és a közjegyző – a kölcsönadó kérelmére – elrendeli a követelés végrehajtását. Ezzel akár néhány héten belül a pénzéhez juthat az, akinek tartoznak. Az eljárás természetesen pénzbe kerül: a hitelezőnek a kölcsönadott összeg 3 százalékát, de legfeljebb 300 ezer forintot kell fizetnie érte, ám ezt átháríthatja az adósra, ha a kölcsönt sikerül behajtani.

Ha az adós a kézbesítéstől számított 15 napon belül kifogással él a fizetési meghagyással szemben, akkor az eljárás perré alakul át, ám ez – a közjegyzők tapasztalatai szerint – az esetek csupán 6-7 százalékában fordul elő. Az ismerethiány és az elhúzódó pereskedéstől való félelem miatt nagyon sokan hagyják elévülni jogos követelésüket, holott a magyarországi fizetési meghagyásos eljárások 80 százaléka sikerrel végződik.

A fizetési meghagyás azonban nem csak a baráti kölcsönök esetén használható eljárás: kiválóan alkalmazható társasházi közös költség tartozás, lakásbérleti díj, kártérítés, ki nem fizetett végkielégítés vagy leszállított áru ellenértékének a behajtására is.

Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Mentés

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.