Image: 72969025, Rendvédelmi dolgozók tüntetése az Andrássy úton. A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetés résztvevői korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében tüntettek, valamint illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követeltek., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

Önveszélyes volt a kormányra a nyugdíjemelés

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 18. 09:33

Veszélyes csak akkor lenne, ha ellenzék ezt érthetően el tudná magyarázni a választóknak.

Az elmúlt időben több politikai, szakmai kezdeményezés született a nyugdíjakról. Felvetették a 80 ezer forintos minimálnyugdíjat, újra előkerült a férfiak 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és az alacsony nyugdíjemelés is nagy port kavart. ellen. A Policy Agenda azt vizsgálta a három ügy, mennyire képes rontani a képen, amit a kormány fest magáról, hogy „erőn felül költött az állam a nyugdíjasokra”. (Közben érkezett a hír, hogy a nyugdíjasok annyira berágtak Orbán Viktorra, hogy jövőre önálló pártot indítanak a Fidesz ellen – a szerk.)

A nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének kiterjesztését a férfiakra, először a szakszervezetek tűzték napirendre, népszavazást kezdeményeztek, aminek 2015-ben az Alkotmánybíróság állta útját, de újra és újra felvetődik, utoljára Jobbik karolta fel ezt az ügyet. Az alacsony nyugdíjakra, és a létminimum alatt élő nyugdíjasok problémájára irányult a Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslata, amely 28500 forintról 80 ezerre (a nyugdíjas létminimum szintjére) emelné a nyugdíjminimum összegét. (A szlovákok már meglépték – a szerk.) 20 évnyi munka ennél kevesebbet senki nem kaphatna.

A Policy Agenda számításai alapján a 2013-2015 között öregségi nyugdíjba mentek 33%-ának kisebb volt a nyugdíja, mint az adott évben érvényes időskorúakra számított létminimum. 

A harmadik ügy a nyugdíjemelés mértéke, számításának módja. 2016 végén a Fidesz érzékelte, hogy a 0,9%-os emelés (főleg a korábbi évekhez képest) már-már büntetés, ezért a kormány 1,6 százalékra emelte a mértékét, kiosztott 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, még a külföldön élők nyugdíjasoknak is.  Ugyanakkor sokan nehezményezik, hogy míg a legalacsonyabb keresetűeknél, 15%-os, a garantált bérminimumnál 25%-os a béremelés van, és az átlagkeresetek is 10% körüli mértékben emelkednek, és ez a nyugdíjemelésnél leszakadást okoz majd.

A kormány is érezte a veszélyt

Tavaly, amikor elfogadták a 0,9%-os emelést, a kormány kényszerűen hangsúlyozta, hogy az egyes alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentése is jelentős kedvezmény a nyugdíjasoknak (kvázi nyugdíj-kiegészítés). Év végére viszont egyértelmű lett, ez az érv nagyon gyenge. A kormány engedményeket tett, de az az Erzsébet-utalványok körüli „balhék” csökkentették a politikai értékét ennek a lépésnek.

A Policy Agenda szerint a probléma nem kezelhető annyival, hogy év végén „jutalomként” kioszt a kormány utalványokat. 2008 óta ugyanis a nettó béremelések és nyugdíjemelések 2015-ig szinte azonosan mozogtak.

Az idei évtől kezdve azonban a béremelések üteme elhúz, és ez a probléma idén, valamint jövőre még inkább érződni fog.

 

Vagyis a bérekhez képest elértéktelenednek a nyugdíjak. A minimálbér emelésével azt elérte a kormány, hogy napi nyolc óra bejelentett munkával (kivétel a közmunkások) ne lehessen 2018-tól a létminimum alatt keresni, de ez a lépés nem történt meg a nyugdíjasoknál, ami azonban vélhetően nem rendíti meg a Fidesz népszerűségét.

Főleg akkor nem, ha az ellenzék nem képes nagyon egyértelmű üzeneteket küldeni a már most nyugdíjban lévők, és a nyugdíj előtt állók számára.

A kormánypárt addig nem is kényszerül eddigi politikája megváltoztatására, amíg az ellenzéki pártok politikai alternatívaképzés helyett, a választók számára technikai ügyekkel foglalkoznak (előválasztás, közös indulás, stb.), de egyértelmű, hogy a jóléti oldalon (konkrétan az alacsony nyugdíjak kérdésében) kínálkozik egy „tér”. Ezt közpolitikai üzenetekkel be lehetne tölteni, és ennek egyértelmű politikai haszna lehetne, ha az ellenzék képes lenne a kérdést a közvélemény számára érthetően kommunikálni – írja a Policy Agenda.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.