Belföld

Meghalt a jemeni származású polgármester, most vasárnap a felesége is indul a csaholci választáson

isam doktor (Array)
isam doktor (Array)

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csaholcon. A tisztségért három jelölt indul. Azért kell új választást tartani, mert tavaly szeptemberben elhunyt a települést addig vezető Al-Syed Isam.

A háziorvos polgármestert a helyiek Isam doktorként emlegették. Mi még 2015 májusában, a menekültválság csúcsán jártunk a faluban, hogy a helyiekkel arról beszélgessünk, mit gondolnak a tömeges menekültezés közben arról, hogy egy jemeni származású férfi a polgármesterük.

Isam doktor nem menekült, régóta itt van.

Nagyjából ez volt akkor a reakció. Al-Syed Isam egy tízgyerekes családba született Jemenben. Fiatalon érkezett Debrecenbe, hogy orvosnak tanuljon. Azóta nem is költözött haza. Az 53 éves férfi szívinfarktusban, pár nappal a menekültellenes népszavazás előtt halt meg.

Ami különlegesen magyarrá teszi Isam doktor történetét, hogy a hagyományos muszlim temetésre a környék szintén fideszes polgármesteri képviselője is meghívta a környékbelieket. Tilki Attila a magyar vidék egyik legbuzgóbban menekültellenes politikusa volt, amellett, hogy egy súlyosan xenofób pamflet terjesztésére kérte a környék önkormányzati vezetőit, ő alkotta meg a közmigráns szót is, ami egy jellegzetesen 2016-os magyar nyelvemlék.

A polgármesteri székért Bócsi Tamás függetlenként,

az elhunyt polgármester felesége, Al-Syed Katalin a Fidesz,

míg Tóth Péter Pál, a Magyar Munkáspárt színeiben indul.

A több mint ötszáz választó vasárnap reggel hattól este hét óráig adhatja le szavazatát a község egyetlen szavazókörében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik